19 Nisan 2024 Cuma

Suriye’de açlıktan ölümler başladı

afUluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan yeni bir rapor Şam’ın dışında kalan ve Suriye hükümet güçleri tarafından acımasız bir kuşatma altında olan Yermük’te Filistinli ve Suriyeli sivillere yönelik işlenen savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları ortaya koyuyor.

Suriye’deki krizin üçüncü yıl dönümü öncesinde yayımlanan “Yermük’te zorluklara göğüs germek: kuşatma altındaki sivillere yönelik savaş suçları” adlı rapor Temmuz 2013’te kuşatmanın sıkılaştırılması ile en önemli gıdalara ve tıbbi malzemelere erişimin kesilmesine ve bu durumun yaklaşık 200 bireyin ölümü ile sonuçlanmasına dikkat çekiyor. Uluslararası Af Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre, ölenlerin 128’i oluşan bu insani krizde doğan açlıktan öldü.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Philip Luther, “Yermük’teki hayat, kaçışı olmayan ve bir ıstırap döngüsü içinde sıkışıp kalmış, açlık çeken umutsuz siviller için gittikçe daha da katlanılmaz hale geldi. Yermük’teki siviller ölümcül bir oyunda hiçbir kontrolü olmayan piyonlar gibi muamele görüyor” diye konuştu.

Raporda hükümet güçlerinin ve hükümet yanlılarının üst üste saldırılar düzenlediğine dikkat çekiliyor. Bu saldırıların arasında okul, hastane ve Yermük’te bir cami gibi sivillerin olduğu binalara ağır silahlarla bombardıman ve baskınlar bulunuyor. Saldırıya uğrayan bazı bölgeler çatışma yüzünden ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için sığınak olarak kullanılıyordu. Doktorlar ve sağlık çalışanları da hedef alındı.

Luther, “Sivillerin yaşadığı bölgelere ayrım gözetmeksizin saldırılar düzenlemek ve ölümler ile yaralanmalara yol açmak savaş suçudur. Kaçacak yeri olmayan sivillerin yoğunluklu olarak yerleşimin olduğu bölgeye üst üste saldırmak acımasız bir tavır ve uluslararası insancıl hukukun en temel ilkelerinin duyarsız bir şekilde hiçe sayılmasıdır” dedi.

Yermük’te kalanların en az yüzde 60’ının kötü beslenmeden muzdarip olduğu söyleniyor. Bölgede yaşayanlar Uluslararası Af Örgütü’ne aylardır sebze ya da meyve yemediklerini anlattı. Fiyatlar aniden yükseldi ve bir kilo pirincin fiyatı 100 ABD Doları’nı buldu.
Luther, “Suriye güçleri sivillerin açlıktan ölmesini savaş silahı olarak kullanarak savaş suçu işliyor. Kedi köpek yemek zorunda olduklarını anlatan ailelerin yürek parçalayan tecrübeleri ve yiyecek ararken keskin nişancıların hedefi olan siviller, Yermük’te gerçekleşen dehşet hikayesinin çok tanıdık detayları haline geldi” dedi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi