24 Nisan 2024 Çarşamba

Surp Giragos’ta Dualar Barışa Dair

fft5_mf838385Ermeniler tarafından her yıl kiliselerin adına özgü düzenlenen ayin, bu yıl Diyarbakır’daki Ortadoğu’nun en büyük kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi’nde yapıldı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan’ın yönettiği ayine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, Yazar Mıgırdıç Margosyan ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kişi katıldı.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde bu yıl üçüncüsü yapılan isim ayininde barış için dualar edildi. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, ayinde barış duaları yapıldığını belirterek, Ben umuyor ve dua ediyorum ki; barış süreci başarıya ulaşır ve hepimiz bu ülkede huzur içinde yaşarız dedi.

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde 1376 yılında inşa edilen ve cemaatin 1980 sonrası göç etmesiyle harabeye dönen Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde 2012 yılında yapılan restorasyonun ardından üçüncü ayin yapıldı. Türkiye’deki Ermeniler tarafından her yıl kiliselerin adına atıfla düzenlenen ayine yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kişi katıldı. Surg Giragos Kilisesi’nde yapılan yapılan isim ayinine Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve ABD Adana İkinci Konsolosu James Michael Saxton Ruiz de katıldı. Tarihi kulede bulunan çanın çalınması ile başlayan ayini Sahak Episkopos Maşalyan yönetti. Ayini düzenleyen rahipler arasında 3 kadın rahibenin bulunduğu da görüldü. Çözüm süreci, Mısır ve Suriye halkaları için yapılan duaların ardında ayine katılanlara ayvalı kavurma ve pilav ikram edildi. Ayine katılanlar mum yakarak dua ederken, kilise bahçesinde çok sayıda sivil polisin güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Acılarımızla yüzleşmeli

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baydemir de, bir kez daha çan sesiyle ezan sesinin birbirine karıştığı Diyarbakır’da, herkesin birbirinin inancına gösterdiği saygıdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Geçmiş acılarla yüzleşmenin önemine dikkat çeken Baydemir, geçmişin vicdansızlığını vicdanlarda mahkum etmenin, yeni acıların yaşanmamasına katkı sunacağını ifade etti.

Bedüüzzaman’ın1904 yılında yapmış olduğu değerlendirmelere atıfta bulunan Baydemir, “ Bu değerlendirmelere bir kez daha baktığımızda büyük acıları, bu kadar büyük travmaları aslında yaşamamamız gerektiğini görme imkanına sahip olacağız. Bu kent ne kadar benimse bugün bu ortamda bulunan Ermeni kardeşlerimindir. Bu kent ne kadar Müslüman kardeşleriminse o kadar da Hıristiyan, Alevi, Ermeni, Ezidi, Süryani kardeşlerimindir. Birbirimizin inancına saygı duyarak, birlikte yaşamayı başaracağız” diye konuştu.

Çekilme sürecinin durdurulmasına ilişkin sorulara yanıt veren Baydemir, bu ülkede yaşayan etnik ve inançsal kimliği, siyasal fikri ne olursa olsun herkesin barış için adım atması gerektiğine inandığını söyledi. Baydemir, Surp Giragos Kilisesi’nde barış için dua edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bugün Ulu Cami’de de barış için dua edilecek. Bugün inanıyorum ki tüm mekanlarda, tüm insanların kalbinde barış çığlığı yankılanacak. Bugün barış için herkesin adım atması gereken, yapması gereken, hepimizin yapabilecekleri var”SAM_1091

“Barış maalesef kendiliğinden gelmiyor” diyen Baydemir, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve gereken adımı atması için daha çok çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cesaretle adım atmak lazım

Bir kez daha bu coğrafyanın çatışmalarda tek bir insanın yaşamını yitirmesine tanık olmaması gerektiğini ifade eden Baydemir, şöyle konuştu: “Bir kez daha bu coğrafyada kan dökülmemeli. Onun için de cesaretle, kararlılıkla ama aynı zamanda vicdanla hareket etmemiz, adım atmamız lazım. Hakları iade etmemiz lazım. Kimin hakkını gasp etmişsek, kimin dilini gasp etmişsek, kimin inancını yasaklamışsak haklarını iade etmemiz gerekir. Çünkü barış adaletle gelir, adalet olmadan barış olmaz. Barış özgürlükle korunur. Adalet, barış ve özgürlük birbirinin ayrılmazlarıdır. Bu itibarla da bu ülkedeki her etnik ve inançsal kimliği barış çabası etrafında bir araya gelmeye davet ediyorum.”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi