29 Mart 2024 Cuma

Surp Haç Yortusu Ermeni Katolik Kiliseleri’nde Kutlandı

Geçtiğimiz günlerde Surp Haç Yortusu, Ermeni, Ermeni Katolik, Ortodoks,  Keldani olmak üzere tüm doğu kiliselerinde yapılan özel ayinlerle kutlandı.

Ermeni Katolik Kiliseleri’nde Surp Haç Yortusu, Büyükdere Surp Boğos Ermeni Katolik Kilisesi’nde Başrahip Vartan Kazancıyan tarafından yönetilen ayinle kutlanırken, Kadıköy’de Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesinde Başrahip Mikail Uçar tarafından Surp Haç ayini yönetildi.

Yapılan ayinlerde Havari Pavlus’un Galatyalılara mektubundan şu sözlerin üzerinde duruldu.: “Mesih İsa’nın olanlar, ihtiras ve arzularıyla beraber bedeni haça gerdiler…Mesih ile beraber haça gerildim; artık ben yaşamıyorum, ama Mesih bende yaşıyor (Galatyalılar 2:20, 5:24).

“Haçın yeniden yüceltilmesi” anlamına gelen bu bayram, reyhan ve fesleğen bitkileri ile adeta özdeşleştirilmiştir. Eski dönemlerde reyhan ve fesleğenle süslenen Kutsal haç, hristiyan halkların yaşadıkları diyarlardan geçirilirdi. Özellikle reyhanın rengi krallara ve imparatorlara has bir renk olarak kabul edilmiştir.

Halk arasında bu yapılan ayin “rehanorhnek, rehan kutsama” adıyla da bilinmektedir. Ayinde Kutsal Haç aracılığıyla dünyanın dört bir yanının takdis edilmesi esastır.

Reyhan ve fesleğen bitkileri ile adeta özdeşleştirilen “Haçın yeniden yüceltilmesi” anlamına gelen bu bayram, eski dönemlerde reyhan ve fesleğenle süslenen Kutsal Haç, Hristiyan halkların yaşadıkları diyarlardan geçirilirdi. Özellikle reyhanın rengi krallara ve imparatorlara has bir renk olarak kabul edilirdi.

Halk arasında yapılan bu ayin “Rehanorhnek, Rehan Kutsama” adıyla da bilinmektedir. Ayinde Kutsal Haç aracılığıyla dünyanın dört bir yanının takdis edilmesi esastır.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi