25 Nisan 2024 Perşembe

Süryaniler Resmi Nikah Kıymak İstiyor!

Mardin’de bulunan Süryani Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, resmi gazetede yayımlanan resmi nikah kıyma yetkisinin genişletilmesiyle ilgili Papazların da Hristiyan vatandaşların nikahlarını kıymasının yerinde olacağını belirtti.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle resmi nikah kıyabilme yetkisinin genişletilmesi hakkında ilk kez konuşan Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, Hristiyan vatandaşların da resmi nikahlarının Papazların kıymasının yerinde bir karar olacağını söyledi. Başpapaz Akyüz, bu konuda henüz bir talep olmadığını fakat ilerleyen süreçte Hristiyan vatandaşlar için haklı ve yerinde bir talep olabileceğine değindi. Başpapaz Akyüz, “Hristiyanlar ve başka dini gruplara da aynı yetki verilmesi yerinde bir karar olacaktır diye düşünüyorum. Mardin merkezinde küçük bir cemaatimiz var. Yılda birden fazla dini törenlerde nikah kıyıyoruz ama Midyat bölgesinde çok fazla Hristiyan vatandaşımız var. Midyat bölgesinde köylerimiz var ve senede belki kırka yakın nikah kıydığımız oluyor” diye konuştu.

“Osmanlı döneminde bu hak vardı”

Osmanlı döneminde bütün halkın inancı uygun nikah kıyma yetkisi vardı. Türkiye’de bu yetkinin Hristiyanlara da verilmesinin doğru bir karar olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Bizler Türkiye Cumhuriyetini seven vatandaşlarız”

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Medeni Kanun esas alındığında her vatandaşın eşit olduğunu düşündüklerini belirten Başpapaz Akyüz, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“İnancımıza uygun şekilde nikahlarımızı kıyabilmemiz gerekir. Çünkü bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Biz başka bir yere gitmeyeceğiz ve burada yaşayacağız. Özellikle iyi birer vatandaş olabilmek için çabalıyoruz. Türkiye’mizi seviyoruz, umarım yetkili merciler sesimizi duyacaklar ve gerekeni yapacaklardır.” (k-e)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi