25 Nisan 2024 Perşembe

Süryanilerden Ninova için destek çağrısı

Süryani aydınları ve aktivistlerden oluşan Platform Turabdin, Musul’daki gelişmelere ilişkin bildiri yayımladı.

Platform Turabdin, “Biz Asuri Süryani aydınları olarak, Ninova’nın evlatlarının Ninova’da güvenlik içerisinde, varlıklarını sürdürebilmeleri için tüm duyarlı insanları ve medeni yönetimleri dayanışmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

IŞİD’in Musul’u işgal etmesiyle Süryanilerin anavatanlarından ayrılmak zorunda kaldıklarının hatırlatıldığı açıklamada, “IŞİD Musul’da (Ninova) Asuri Süryanilerin evlerinin kapılarını ‘nun’ harfi ile (Arapçada Nasrani Hıristiyan’ın kısaltması) ile işaretlemiş ve halkımızı hedeflediğini açıkça göstermişti. Nitekim IŞİD’in tüm eylemleri birlikte değerlendirildiğinde Asuri Süryaniler başta olmak üzere Hıristiyanların Ortadoğu’dan çıkartılmasının ve izlerinin yok edilmesinin amaçlandığı görülecektir” denildi.

syriansPlatform Turabdin, Musul’un işgal edilmesinin ardından Suriye’de ve Irak’ta yüzbinlerce Asuri Süryani’nin evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını ve Asur medeniyetinin eserlerinin yağmalanıp yok edildiğini belirtildi.

“Halkımıza ve Ezidiler gibi diğer ezilen halklara yönelik bu barbar saldırıların figüranının IŞİD olduğu açık olmakla birlikte planlayıcılarının ve destekçilerinin hangi güçler olduğu tarafımızca bilinmektedir. IŞİD’i var edip yönlendirenler bugün Musul’un kurtarılması operasyonuna itiraz edenlerdir. Musul’un iki yıl önce adeta IŞİD’e teslim edilmesini de bu planın bir parçası olarak değerlendiriyoruz.”

“Karanlığa karşı savaşımızı kazanacağımıza inancımız tamdır.”

Platform Turabdin, Musul’da oluşturulacak otonom bir bölgede, azınlık halklarının Birleşmiş Milletler kontrolünde yaşaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Azınlık halkların yeni bir soykırım yaşamalarının engellenmesi için BM dışında bir de Avrupa Birliği tarafından da özel bir ‘Azınlıklar Komisyonu’ oluşturularak güvenlik garantisi sağlanmalıdır. Bu halkların binlerce yıldır yaşadıkları topraklarda; gelecekte, kendi kimlikleriyle var olmalarının başkaca bir yolu yoktur. Bu düşüncelerle, biz Asuri Süryani aydınları olarak Ninova’nın evlatlarının Ninova’da güvenlik içerisinde, varlıklarını sürdürebilmeleri için tüm duyarlı insanları ve medeni yönetimleri dayanışmaya davet ediyoruz. Karanlığa karşı savaşımızı kazanacağımıza inancımız tamdır. Bu uğurda geçmişte ve bugün savaşan, canını veren, ezilen tüm insanları saygıyla selamlıyoruz.”

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi