19 Nisan 2024 Cuma

Süryanilere Ait Manastır ve Kiliselerin Tahsisi Kararı İptal Edildi!

Süryanilere Ait Manastır ve Kiliselerin Tahsisi Kararı İptal Edildi Ancak Tescil Kararı Devam Ediyor!

Mardin Valiliği, 2014 yılında aldığı Süryanilere ait manastır ve kiliselerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisini öngören o kararı iptal etti.

Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma komisyonu Pazartesi günü aldığı karar ile, Süryanilere ait manastır ve kiliselerin Diyanet İşleri Başkanlığına yapılan tahsis işlemi iptal edilirken, sorunun kesin çözümü için yasal değişik yapılana kadar şu an ki mevut durumun geçerli olduğu belirtildi!

Midyat İlçesinde bulunan Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, alınan kararı doğrularken, mevcut durumun Süryaniler açısından hala bir çözüme ulaştırılamadığını ve söz konusu malların vakfa devrinin yapılması gerektiğini söyledi.

Mardin Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu 2014 yılında aldığı karar ile köy tüzel kişiliğinde olan Kilise ve Manastırların tescili Hazineye, tahsisi ise, Diyanet işleri Başkanlığına yapıldı. Mezarlıkları ise Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına tahsis edildi. Konunun kamuoyunda ve sosyal medya da tartışılması ve özellikle tahsisin Diyanet İşleri Başkanlığına yapılması üzerine oluşan tepkiler üzerine, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün’ün hazır bulunduğu toplandıda, 2014’te alınan karar iptal edildi. Karar sonucunda, manastır ve kiliselerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan tahsisi iptal edilirken, tescilin halen Hazine’de bulunduğu belirtildi.

Kararı değerlendiren Vakıf Başkanı Ergün, Tahsisin iptal edildiği ancak tescilin mevcut durumunun halen devam ettiği belirterek, Süryani cemaatine ait olan tapuların vakfa verilmesi gerektiğini söyledi. Vakıf Başkanı Ergün, hukuki anlamda mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

‘Zamanında Gerekli İtirazlar Yapılmadı’

Mardin Valiliği yetkilileri ise, zamanında Kadastro çalışmaları yapılırken, gerekli itirazların yapılmaması nedeniyle 2014 yılında yasal mevzuat nedeniyle alınan tahsis kararının iptal edildiğini ancak tescil kararının iptali için yasal değişikliğin gerektiği ve Süryani cemaate ait yerlerin kullanımının devam edeceğini belirtti.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı avukatları tarafından tescil ve tahsis kararları iptali için hazırlanan dava dilekçelerinde, kadastro tespitleri yapıldığı dönemde sağlıklı tespit çalışmalarının yapılmadı diye belirtilirken, “ Bu vesile ile bu derece bariz hata sonucu, Müvekkil Vakfın çok önemli ve bünyesinde bulundurduğu taşınmaz malların öncesinde Köy Tüzel Kişiliği, akabinde de Maliye Hazinesi adına tescil edilmiş olunması, müvekkil Vakfın Anayasa’mızın 35. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 numaralı protokolünün 1’inci maddesi ile korunan mülkiyet hakkının açık bir şekilde ihlaline neden olmuştur” denildi.

Ayrıca dilekçede, Lozan Anlaşması’nın 42/3’üncü maddesindeki, ‘Türk Hükûmet, söz konusu azınlıklara (gayrimüslimlere) ait kiliselere, havralara, mezarlıklara ve öteki din kurumlarına tam bir koruma sağlamayı yükümlenir. Bu azınlıkların Türkiye’deki vakıflarına, din ve hayır işleri kurumlarına her türlü kolaylıklar ve izinler sağlanacak ve Türk Hükûmeti, yeniden din ve hayır kurumları kurulması için, bu nitelikteki öteki özel kurumlara sağlanmış gerekli kolaylıklardan hiç birini esirgemeyecektir’ bölümü de hatırlatılarak, bu hatalı mülkiyet durumunun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu anlaşmasına olan Lozan Anlaşmasını da açıkça ihlal ettiği öne sürülmüştü.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi