20 Nisan 2024 Cumartesi

Suudi Arabistan Kadının Yüzünü Dünyaya Açıyor

Pazar gününden itibaren dünyada artık kadınların ehliyet alamadığı bir ülke kalmayacak. Suudi Arabistan bu konudaki tüm yasakları kaldırıyor. 

Söz konusu karar, Prens Muhammed bin Salman’ın inisiyatifiyle 2016 yılında kabul edilen Vision 2030 stratejisi çerçevesinde atılan en önemli adımlardan biri oldu.

Söz konusu kararın başlıca amacı Suudi Arabistan’ı petrol bağımlılığından kurtarmak, ülkeyi dünyanın en modern ekonomilerinden biri yapmak ve Orta Çağ’dan kalmış devlet imajını değiştirmek olarak tanımlanıyor.

Al-Monitor haber merkezinden Marianna Belenkaya bundan tam 1 sene önce kabul edilen kararın günümüzde ne derecede hayata geçtiğine dair özel bir araştırma yaptı.

Suudi Arabistan’da şu anda hüküm süren atmosfer, SSCB’deki yeniden yapılanmayı anımsatıyor.

Suudi Arabistan’nın büyük üniversitelerden birinin öğrencisi olan 20 yaşındaki Susanna: “Yıllar boyunca ülkede tek bir değişiklik bile yapılmadı ama şimdi değişiklikleri takip bile edemiyoruz. Uyuyakalmış ve aniden uyandırılmış gibiyiz, adeta başka bir ülkedeymişiz gibi” dedi.

Kadınlara araba sürmeyi yasaklama kararı daha geçen yıl Eylül ayında kaldırıldı. Daha sonra eğitmenler için üç ay süren özel kurslar verildi, ardından ise sürücü okulları resmi olarak kadınlar için de hizmet vermeye başladı.

Suudi Arabistan’da ehliyet alan ilk 10 kadın adeta ilk astronotlar gibi ülke çapında tanınıyor.

Yasa değişse de muhafazakar dini çevrelerde kadınların araba kullanması hala kabullenilmiş bir durum değil. Çok uzun zamandan beri topluma dine göre kadının araba kullanmasının yanlış olduğu inancı empoze edildi. Dolayısıyla günümüzde tüm bu yasaları ortadan kaldırıp yeni bir düzen oluşturmaya çalışmak kolay olacak gibi görünmüyor.

Uber tarafından yaptırılan bir anketten elde edilen verilere göre; kadınlar arasında da söz konusu yasayı doğru bir karar olarak kabul edenler %93 oranında olsa da kararı benimseyemeyenler ile aralarında bölünmeler yaşanıyor.

Ülke genelinde kadınların %78’i ehliyet almak istiyor, %31 ise taksi şoförlüğü dahil olmak üzere araba sürerek para kazanmayı amaçlıyor.

Kadınların ehliyet alabileceğine dair yasanın kabulünden hemen sonra Women2drive hareketinin kurucusu Manal al-Sharif Twitter hesabı üzerinden:

“Suudi Arabistan bir daha asla eskisi gibi olmayacak” açıklamasında bulundu.

Manal al-Sharif ve ekibi söz konusu kararın kabul edilmesi için senelerce çaba sarf etmişlerdi. Arabistan kadınlarının daha özgür olabilmesi için dilekçelerden internetteki kampanyalara ve hatta cezaevlerinde bile aktivistler sürekli iş başındaydı. (OD)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi