25 Nisan 2024 Perşembe

Suudi Arabistan Yemen’e girdi

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adel el Cubeyr, Yemen’de Husilere karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlattıklarını açıkladı. Cubeyr “Suudi Arabistan’ın, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrrabu Mansur Hadi’nin meşru hükümetini korumayı amaçladığını” söyledi, hava saldırılarına Körfez ülkelerinin de destek verdiğini bildirdi.

BBC savunma muhabirinin aktardığına göre, Suudi bir kaynak Yemen’deki saldırıya 150 bin asker ve 100 savaş uçağıyla katıldıklarını söyledi. Aynı kaynağa göre Suudi Savunma Bakanlığı, Yemen hava sahasının tamamen kontrol altına alındığını, Yemen limanlarına yanaşma girişiminde bulunacak her türlü donanma gemisinin de vurulacağını bildirdi.

Koalisyonda ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin 30, Bahreyn’in 15, Kuveyt’in 15 ve Katar’ın da 10 savaş uçağıyla yer aldığı kaydediliyor. İran destekli olduğu öne sürülen Husi isyancılar ülkede son aylarda önemli kazananımlar elde etmiş ve Hadi’nin başkent Sana’dan kaçmasına neden olmuştu. Bu arada isyancıların, Yemen’deki ABD operasyonlarıyla ilgili gizli Amerikan istihbarat dosyalarını ele geçirdikleri iddia edildi.

Riyad: Ne gerekiyorsa yapılacak

Washington’da konuşan Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adel el Cubeyr, “Suudi Arabistan’ın, komşu ülke Yemen’in halkını ve Yemen’in meşru hükümetini korumak için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi. Operasyona katılan bölge ülkeleri, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin müdahale çağrısında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üyesi.

Patlama seslerinin Sana’da ve Sana havaalanında duyulabildiği bildiriliyor. Operasyonda sivillerden de ölenler olduğu haberleri geliyor. AFP haber ajansına konuşan yetkililer, başkentin bir bölgesinde en az 13 kişinin öldüğünü söyledi. suudi arabistanReuters ise Husilerin liderlerinden Muhammed el Buheyti’nin “Suudi Arabistan’ın Yemen’deki saldırısının bölgede geniş çaplı bir savaş başlatabileceğini” söylediğini aktardı.

ABD’den destek

ABD’de ise Beyaz Saray sözcüsü Bernadette Meehan, Başkan Barack Obama’nın operasyona lojistik ve istihbarat desteği sağlama yetkisini verdiğini söyledi. Gün içinde Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah, Cumhurbaşkanı Hadi’nin ülkeden kaçtığı iddialarını yalanlamıştı. BBC’ye konuşan Abdullah, Hadi’nin hala Yemen’de olduğunu söyledi. Abdullah, ülkesindeki sorunun müzakerelerle çözülmesi umutlarını kaybettiklerini belirtti.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi