19 Mart 2024 Salı

Tarihi Rus Kilisesi Restore Edilecek

Tarihi Oltu Rus Kilisesi’nin, iki yıl içerisinde aslına uygun olarak onarılmasının ardından kütüphaneye dönüştürülmesi hedefleniyor.

Oltu Kaymakamlığınca hazırlanan “Tarihi Kilisenin Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi”, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) “Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik 2017 Yılı Sosyal Altyapının ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında kabul edildi.


Erzurum Valisi Okay Memiş’in desteği ve KUDAKA Yönetim Kurulu kararıyla yedek listeden asil listeye alınan restorasyon projesinin sözleşmesi, Kaymakam Şenol Turan ile KUDAKA arasında imzalanacak.

Tarihi kilisenin, sözleşme imzalandıktan sonra iki yıl içerisinde aslına uygun onarılıp kütüphaneye dönüştürülmesi hedefleniyor.

Oltu Kaymakamı Şenol Turan, yaptığı açıklamada, Kuzeydoğu Anadolu’nun önemli yerlerinden olan söz konusu ilçede yaklaşık 29 tescilli eser bulunduğunu kaydetti.


Bu eserlerden 17. yüzyıldan kalma Rus Kilisesi ve Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen Oltu Kalesi’nin öne çıktığını belirten Turan, şunları kaydetti:


“Kilise 19. yüzyıl mimarisiyle inşa edilmiş. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’yla 1917 Bolşevik Devrimi arasındaki yaklaşık 40 yıllık süre zarfında inşa edildiği tahmin ediliyor. Bugüne kadar ayakta kalabilmeyi başarmış gayet güzel ve estetik bir yapı. Bu yapının tekrar turizme kazandırılabilmesi için geçen yıl KUDAKA’nın ‘Sosyal Altyapının ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi’ başlıklı programda bir proje hazırlamıştık. Projemiz yedek sıradaydı ancak Sayın Valimiz Okay Memiş’in desteğiyle yedek listeden asıl listeye alındı.”

Turan, tarihi kilisenin iki yıl içerisinde restore edilmesinin planlandığını anlatarak, şunları dile getirdi:

“Bu projede emeği olan başta Sayın Valimiz Memiş’e, KUDAKA Genel Sekreteri Osman Demirdöğen’e, İlçe Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek’e, geçmiş dönemlerde hizmet eden değerli meslektaşlarıma ve proje ekibime çok teşekkür ederim. Belediye Başkanı Ziyrek’in de hisseleri vardı ve hisselerini bize devrettiler. Bu, işimizi oldukça kolaylaştırdı. Rus Kilisesi’ni kütüphane olarak projelendirdik.


“Mevcut kütüphanemiz henüz taleplere yeteri kadar karşılık vermiyor. Şehir planlanırken o dönemde tabiri yerindeyse burası da kütüphane olsun diye kararlaştırılmış ancak ben, an itibarıyla mekanla insan arasında çok bağ kurulabildiğini zannetmiyorum. Kilise restore edildikten sonra burası kütüphane olarak hizmet verecek ve o zaman bu tarihi ve estetik binada insanla mekan arasında bağ kurulabileceğini ümit ediyorum ki bir kütüphane için en önemli konulardan birisi budur.”


“Tarihi Kilisenin Restorasyon ve Çevre Düzenleme Projesi”yle ilçede sosyokültürel hayatın canlandırılması, turizm sektörünün gelişmesi, büyümesi ve ilçedeki ekonominin canlanmasına katkı sunulması hedefleniyor.

Projeyle, tarihi eserlerin talan edilmesi gereken bir miras değil, korunması ve yaşatılması gereken tarihi değer ve kültürel miras olduğu yönünde mesajlar verilerek, toplumun bu konularda bilinçlendirilmesinin yanında, söz konusu eserlerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konularında bilinç oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi