29 Mart 2024 Cuma

Tiflis’te Ermeni Kilisesi’ne saldırı

19 Temmuz Cumartesi günü Gürcistan’ın Tiflis şehrindeki Havlabar Surp Eçmiyadzin Ermeni Kilisesi 50 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı saldırıyı ayrımcılık ve nefret suçu kapsamında değerlendirmese de Gürcistan Ermeni Apostololik Kilisesi Episkoposluğu durumdan endişeli. Agos’tan Gökhan Diler’in haberine göre ütiflislkede azınlıklara yönelik giderek artan olumsuz bakış açısı ve Ermeni toplumuna yönelik baskı kiliseyi harekete geçirdi. Ermeni Kilisesi’nin merkezi Surp Eçmiyadzin Gatoğigosluğu da yaşanan saldırının dini ve etnik ayrımcılık temelli olduğunu vurgulamak için bir açıklama yayımladı.

Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi Epsikoposluğu’ndan yapılan açıklamaya göre kilise görevlilerine ve oradaki Ermenilere yönelik saldırıdan önce, saldırganların önceden planladığı provokatif bir eylem yapıldı. Gürcistan medyasına yansıyan bilgiler de bu durumu teyit ediyor.

Olay, Surp Eçmiyadzin Kilisesi yakınındaki otoparkta gerçekleşti. Otoparktan arabasını çıkaramayan bir kadın, kilisenin papazı Manuk Zeynalyan’ı, arabasını uygunsuz park etmekle suçladı. Bu sırada iki erkek arabasını çıkarmak için kadına yardıma geldi. Papaz ve üç Gürcistanlı arasında yaşanan tartışma, kadına yardım için gelen bir erkeğin çağırdığı yaklaşık 50 kişilik grubun da kiliseye varmasıyla iki saat içinde büyük bir kavgaya dönüştü. Bu sırada kilise görevlileri ve ayinde bulunan Ermenilere yönelik saldırılar yaşandı.

Sistemli kampanya var

Kilise görevlileriyle tartışan grubun içinde bazı kişilerin kesici alet taşıdığı ve tartışma boyunca Ermenilere yönelik hakaretlerde bulunduğu iddia ediliyor. Kilise yetkililerine göre öfkeli kalabalık o sırada gerçekleşen ayine katılan Ermenilerle de tartıştı. Bir din adamı, o dakikaları, “Kadınlar ve çocuklar korkuyla kiliseye saklandı ve etraftaki insanlar da müdahalede bulunmadan, kenardan olayları izledi. Kilise çalışanları ve rahipler saldırı sonucu yaralandı. Saldırganlardan biri papazın boynundaki hacın zincirini kopararak aldı” sözleriyle anlattı.

Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi Episkoposluğu olayın etnik ve dini suçlar kapsamında soruşturulması için yetkilileri göreve çağırdı: “Bu saldırı bazı medya organları ve ne yazık ki Gürcü Ortodoks Kilisesi’nin başlattığı Ermeni karşıtı kampanyaların sonucudur. Biz medyaya bu provokasyonlara ortak olmaması için çağrı yapıyoruz. Gürcü Ortodoks Kilisesi yetkilileri etnik ve dini nefret içeren bu saldırıları açıkça kınamalı, sevgi ve barış yönünde vaazlar vermelidir.”

Episkoposluk, bu saldırıya yol açanın, içinde bazı Gürcü rahiplerin de olduğu farklı Ermeni karşıtı grupların provokasyonu olduğunu ve bunun Gürcü ve Ermeni toplumları arasındaki dostluk ilişkisiyle bağdaşmadığını belirtti ve Gürcü yetkililerden bu saldırıyı yapanları bulmasını ve Surp Eçmiyadzin Ermeni Kilisesi ve Ermeni toplumunun güvenliğinin yeniden sağlanmasını talep etti.

Ermeni Kilisesi’nin ruhani merkezi Surp Eçmiyadzin Gatoğigosluğu ise, yayımladığı açıklama, “Beklentimiz, Gürcistan yönetiminin kiliseye yönelik tecavüzde bulunan tüm şahısların sorumluluğunu ortaya çıkarması ve Gürcistan’da Ermeni Kilisesi ile Ermeni toplumunun güvenliği ve yaşamının doğal seyrinin teminidir” ifadelerini kullandı.

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi