29 Mart 2024 Cuma

Trabzon’da “bilyeli arabalar” yarıştı

RalliskefiyeTrabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde, geçmişte çocukların vazgeçilmez eğlencelerinden olan ancak unutulmaya yüz tutan bilyeli arabalarla “Ralliskefiye” adı altında yarışma gerçekleştirildi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışma İskefiye Mahallesi’nde 500 metrelik parkurda yapıldı. 16 kişinin katıldığı yarışta, pistin yetersizliği nedeniyle katılımcılar, kurayla belirlenen sekiz kişilik iki grup halinde yarıştı.

Yemek ikramı ve geleneksel oyunların ardından başlayan yarışmada, Alperen İstek birinci, İskender İstek ikinci, Cengiz Çağlar ise üçüncü oldu. En iyi bilyeli tasarımı ödülüne Batuhan Çağlar’ın layık görüldüğü yarışmada, İskender Ustabaşı artistik hareket, Doğukan Çağlar ise cesaret ödülü aldı.

Yöre halkının ilgiyle izlediği yarışmada dereceye girenlere, kupa, madalya ile yöresel hediyeler verildi.

Yarışmayı organize eden Barış Taylan Şahin, yaptığı açıklamada, dedeleri ve babalarının da bu bilyeli arabaları sürdüklerini belirterek, “Yöremizde bu arabaları kullanmayan yok. Biz de bu geleneğin ölmemesi, gençlerimizi kafelerden kurtarmak, dolu dolu yaşadığımız çocukluğumuzu canlandırmak için böyle bir organizasyon yaptık” dedi.

Çarşıbaşı ve Trabzon halkının yarışmayı çok sevdiğini ve destek verdiğini anlatan Şahin, “Yarışmaya katılım her yıl artıyor. Her sene etkinliğimize bir şey katıyoruz. Önümüzdeki sene de misket ve diğer yöresel oyunları eklemeyi düşünüyoruz. Geleneksel hale gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Şahin, yarışmalarının, Rize’de yapılan “Lazralli” ile tamamen farklı olduğunu kaydederek, “Bizde yapılanlarla onlarınki tamamen farklıdır. Onlar tahta arabalarla, biz bilyeli arabalarla yarışıyoruz. Bizim arabaların tekeri bilyeli” diye konuştu.

Yarışmanın Sponsoru Esnaf

Yarışmayı kucaklayan sponsorları olmadığını dile getiren Şahin, “Gerek belediye gerek esnaftan para toplayarak bu yarışmayı düzenliyoruz. Sponsor ismi koymadan yarışmayı tamamlıyoruz. Yarışmamız yöresel kalsın istiyoruz, bu nedenle sponsora teslim etmek istemiyoruz” dedi.

Birinci olan Alperen İstek, yarışmaya ikinci kez katıldığını belirterek, “Geçen sene de birinci olmuştum. Bundan sonra katılmayı düşünmüyorum” ifadesini kullandı. (AA)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi