19 Nisan 2024 Cuma

Türkiye Ermeni Apostolik Kiliselerinde Noel ve Vaftiz Bayramı

Tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’deki Ermeni Apostolik Kiliseleri, 5-6 Ocak’ta İsa Mesih’in doğumunu, belirişi ile Vaftiz oluşunu Ruhanileri bulunan kiliselerinde büyük bir coşkuyla kutladı.

5 Ocak Cumartesi akşamı Kutsal Sunu Ayini ile başlayan bayrama, Feriköy Surp Vartanants Ermeni Apostolik Kilisesi’nde katılım oldukça fazlaydı, öyle ki kilise tamamen dolduğu için bir kısım halk, soğuk ve yağışlı havaya rağmen kilise bahçesinde ayine eşlik etti. Kilisenin Ruhani Önderi Başrahip Tatul Anuşyan tarafından Kutsal Sunu Ayini gerçekleştirilirken Vartanants çocuk ve yetişkin korosu da ilahilerle ayine renk kattı.

Ayinin sonuna doğru kilise ışıkları söndürülerek İsa Mesih’in ışık olarak doğuşunu simgeleyen mumlarla bahçeye çıkıldı, orada tuz-ekmek ve su ilahilerle kutsandı, halka dağıtıldı. Yoğun kalabalık, ellerindeki mumları söndürmeden İsa Mesih’in ışığını Noel şarkıları eşliğinde evlerine götürmeye gayret etti.

6 Ocak Pazar günü ise yine tüm kiliselerde İsa Mesih’in belirişinin ve Vaftiz oluşunun kutlandığı ayinler yapılırken Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ni Patriklik Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan yönetti. Ayine Peder Zohrab Civanyan, Diakoslar, Muganniler ve Sahakyan Korosu ilahilerle eşlik ettiler.

Episkopos Maşalyan’ın Noel’in ve kilisenin, anlam ve önemini anlattığı vaazı esnasında CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da kilisede hazır bulundu. Kutsal ekmeğin halka verilişinin ardından suya haç bırakılıp kutsal yağ ile kutsanarak temsili olarak İsa Mesih’in vaftizi kutlandı. (Haç, İsa Mesih’i, su ise Ürdün Nehri’ni temsil ediyor.)

Sonrasında kilise bahçesine çıkılarak son dualarla ayin sona erdirilirken Episkopos Maşalyan herkesin Noel’ini ve Vaftiz Bayramı’nı kutladı.(SAT-7 TÜRK)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi