19 Nisan 2024 Cuma

“Türkiye’de 40 Bine Yakın Iraklı Hristiyan Var”

ABD merkezli Irak İnsan Hakları Derneği Başkanı Hamid Murad, Irak’taki Hristiyanlara terör örgütü DAEŞ kadar hiçbir tarafın zarar vermediğini belirterek, “Musul ovasında Hristiyanlara ait toplu mezarlarının olmasından şüpheleniyoruz.” dedi.

Irak’ın 2003 yılında işgal edilmesinden sonra Hristiyanların ülkeden kaçışlarının hız kazandığını aktaran Murad, “Hristiyanların kaçırılması ve kiliselerin hedef alınmasından dolayı yüzde 60’ı kaçmak zorunda kaldı, şu anda sayıları 350 bini geçmiyor.” diye konuştu.

Irak’taki Hristiyanların 1980’li yılların başına kadar çoğunlukla başkent Bağdat ve Musul’da yaşadıklarını hatırlatan Murad, “Irak-İran savaşı öncesi sayıları bir milyon 500 bin olan Hristiyanlar, savaşın başlamasıyla birlikte ekonomik ambargo ve Saddam’ın baskılarından dolayı ülkeden kaçmaya başladı. O dönem, sayıları 850 bine kadar düştü.” dedi.

Murad, terör örgütü DAEŞ’in 10 Haziran 2014’te Musul’u ele geçirmesinden, diğer etnik ve dini azınlıklar gibi Hristiyanların da doğrudan etkilendiğini belirtti.

Irak’taki Hristiyanların en çok bu dönemde zarar gördüğünü belirten Murad, DAEŞ’in etnik ve dini azınlıklara karşı işlediği suçların Musul’un tamemen kurtarılmasından sonra ortaya çıkacağını vurgulayarak şunları ifade etti:

“Musul’u kurtarma operasyonu başarılı bir şekilde sonuçlanırsa, Hristiyanlara karşı yapılan suçların hepsi ortaya çıkacaktır. Musul ovasında Hristiyanlara ait toplu mezarlarının olmasından şüpheleniyoruz. Peşmerge veya başka bir güç, bölgede ilerleme kaydettiği zaman toplu mezarlar bir bir ortaya çıkıyor. İşlenen büyük suçları, kent tamamen kurtulduğu zaman göreceğiz.” dedi.

Murad, terör örgütü DAEŞ’in saldırıları sebebiyle yerlerinden olan Hristiyanlara dair ise “Musul’da yaşayan yaklaşık 150 bin Hristiyan, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Elimizdeki bilgilere göre kaçamayan veya engelli 50 Hristiyan ise halen DAEŞ’in kontrolündeki bölgelerde yaşıyor. Hristiyanlara ait Musul’daki evlerin yüzde 80’i örgüt tarafından yıkılıp, tahrip edildi.” diye konuştu.

Musul ve çevresindeki 60 kiliseyle kutsal mekanın DAEŞ tarafından yıkıldığını aktaran Murad, bazı evlerin ise örgüt tarafından karargah olarak kullanıldığını belirtti.

Bağdat’taki Hristiyanların yüzde 80’inin de can güvenliği nedeniyle farklı bölgelere göç ettiğini söyleyen Murad, “Türkiye’de şu anda 40 bine yakın Iraklı Hristiyan ikamet ediyor ve geri dönmeye de niyetleri yok.” dedi. (AA/BA)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi