19 Mart 2024 Salı

Türkiye’nin Çeşitli İllerinden Ermeniler İskenderun’da Bir Araya Geldi

Türkiye’nin çeşitli illerinden İskenderun’a gelen Ermeni Cemaati, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin ‘İsim Günü’ ve ‘40 Şehitleri (Azizleri) Anma Ayini’ne katıldı.

‘Hac Yolculuğu’ adını verdikleri gezi kapsamında, İstanbul’dan başlayarak, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve sonrasında İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’ni ziyaret eden Ermeni Cemaati, Kilisesi’nin ‘İsim Günü’ ve ’40 Şehitleri Anma Ayini’nde bir araya geldi.

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen ‘Surp Badarak’ Ayinine Ermeni Patrikhanesi’nden Rahip Harutyun Damatyan, Kıdemli Peder Kevork Çınaryan, Peder Drtat Uzunyan, Peder Şahen Ohanyan, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Papazı Avedis Tabaşyan, diakonlar ve koro üyeleri katıldı.

Ermeni Patrikhanesi’nden Peder Şahen Ohanyan’ın yönettiği ayinde, Ermeni Cemaati dünya barışı için mumlar yakıp dualar etti.

40 Şehitler (Azizleri) Anıldı

Ayinde kilisenin isim günü ile ilgili kısa bir vaaz verenRahip Harutyun Damatyan, Kırk askerin nasıl şehit olduğunu anlatarak, 4. yüzyılda Sivas’ta Roma İmparatorluğu Ordusuna mensup Hıristiyan imanlısı 40 genç askerin, imanlarından vazgeçmeleri için Romalı askerler tarafından soğuk bir havada göle atıldıklarını, biri dışında 39 askerin imanlarından vazgeçmediklerini, bunu gören inançsız bir askerin Hisus’a iman ederek, soğuk göle girip 40 şehitleri tamamladıklarını ve imanlı şekilde şehit olduklarını söyledi.

Hatay’ın esenliği için de dualar edilmesini isteyen Damatyan, “Esenlik için rabbimize dua edelim. Buradaki mozaiğin esenliğin her zaman sabit kalması için duamızı Rabbe sunalım. Bu esenlik burada başlasın, burada tekrar tohumlansın, ağaca dönüşsün, meyvesini versin. Öncelikle yaşadığımız bu topraklara yayılsın ve buradan sınırları genişletsin. Bütün dünyaya o esenliğini yaysın ve dünyamıza barış hakim olsun” diye konuştu.

İskenderun KarasunManuk Ermeni Kilisesi Papazı Avedis Tabaşyan ise, “Bugün kilisemize İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ermeni Cemaatimiz ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Burada hem kilisemizin isim gününü hem de 40 şehitlerimizi anma ayinimizi gerçekleştirdik. Oruç evresine girdiğimiz bu dönemde içinde yaşadığımız coğrafya başta olmak üzere tüm dünyaya barışın hakim olması için dualarımızı ediyoruz” şeklinde günün önemine değindi.

Hem Ermenice hem de Türkçe olarak verilen vaazın ardından ayin söylenen coşkulu ilahiler ve dualarla son buldu.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ermeni Cemaati daha sonra mezarlık ziyaretini gerçekleştirerek, Samandağ Vakıflı Köyü Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenecek olan Surp Badarak Ayini için yola çıktı.

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi