29 Mart 2024 Cuma

Türkiye’nin yeni Vatikan Büyükelçisi Prof. Paçacı: “Papa’nın Türkiye hakkında olumlu görüşleri var”

Türkiye’nin yeni Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı Habertürk muhabiri Kübra Par’la konuştu. Röportajın tam metnini sunuyoruz.

Dışişleri kökenli değilsiniz. Vatikan  Büyükelçiliği’ne atanmak sürpriz oldu mu?

Gerçekten sürpriz oldu. 2008-2011 arası Diyanet İşleri Başkanlığı’nı temsilen Amerika’daydım. Sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüttüm. İşim gereği sürekli seyahat ediyordum. Paris’ten Stockholm’e geçerken Başbakanımız arayıp Vatikan’da görevlendirildiğimi söyledi.

Vatikan Büyükelçiliği’ne ilahiyat profesörü birinin atanmasının özel bir anlamı var mı?

Önceki büyükelçilerimiz hep Dışişleri’ndenmiş. Bir önceki büyükelçimiz Prof. Kenan Gürsoy ile akademisyen büyükelçi dönemi başlamış. İlahiyattan ve Diyanet’ten gelen ilk büyükelçi benim. Kökenim itibarıyla faydalı olacağımı düşünmüş olabilirler.

PAPA’YLA SIK GÖRÜŞMEYIZ

“Büyükelçilik de ne? Ne yapacağım şimdi” diye endişelendiniz mi?

Gelmeden Kenan Gürsoy’dan tüyo aldınız mı? Tabii Kenan Hocam çok yardımcı oldu, büyükelçiliğimizin buradaki ilişkileriyle ilgili pek çok bilgi verdi. Başım sıkışınca arıyorum!

Vatikan büyükelçileri ne yapar? Haftada bir Papa’yla mı görüşüyorsunuz yoksa?

15 günlük çiçeği burnunda bir büyükelçiyim, bunu benden öncekilere sormalıydınız ama Papa Hazretleriyle her hafta görüşmeyeceğimizi biliyorum! (Gülüyor…) Şaka bir tarafa Vatikan’ın devlet zevatıyla görüşmelerimiz oluyor. Dışişleri ve İçişleri bakanlarıyla görüştük, Papa’nın Türkiye’ye yapacağı seyahatin ayrıntılarını konuştuk.

PAPA‘NIN TÜRKIYE GÖRÜŞLERI OLUMLU 

Papa Fransuva’yla görüştünüz mü?

Hayır, yakında güven mektubu seremonisi için görüşeceğiz.

Güven mektubu seremonisi nedir?

Bizim devlet başkanımızın buradaki devlet başkanına büyükelçiyle ilgili sunduğu bir mektup. Büyükelçiliğim Vatikan nezdinde o seremoniden sonra başlayacak.

O mektupta sizinle ilgili özel bilgiler mi yazıyor yoksa?

Hayır, her büyükelçi için yazılan resmi bir mektup.

Papa Fransuva renkli biri galiba…

Evet, önceki papalardan daha sıcak görünüyor. İslam ve Türkiye ile ilgili olumlu görüşleri var. Müslümanlara “kardeşler” diye atıfta bulunuyor.

Bu yakınlık söylemi konjonktürel mi yoksa Papa gerçekten bizi seviyor mu?

Konjonktürel olmamasını temenni ederim

‘VANDALLIĞIN NEDENİ SON 150 YIL’

Türkiye’nin son dönemde Vatikan’la ilişkilepaçacıri nasıl?

Çok büyük bir mesele yok.

IŞİD meselesi Türkiye ile ilgili algılarını etkiliyor mu? Bu konuda sorularla karşılaşıyor musunuz?

Doğrudan soramıyorlar ama akıllarında muhakkak vardır. IŞİD meselesi İslam karşıtlığını besliyor. Aynı zamanda birçok yanlışın mazereti haline geliyor. Bazı ülkeler de bütün Müsümanları IŞİD kefesine koyup saldırmak istiyor.

İyi de bunda bizim de suçumuz yok mu? Neden Müslüman ülkeler IŞİD konusunda ortak bir tavır sergilemiyorlar?

Başta Diyanet olmak üzere din adamları bunu açıkça reddediyor ama siyasetçiler politik ve ekonomik nedenlerle ortak bir tavır almıyor. Zaten pek çok ülkede yönetimlerin halkın görüşünü ne derece temsil ettiği de tartışma götürür…

IŞİD’in din anlayışı İslam’ın özüne neden uygun değil?

IŞİD’in yaptıklarının İslam’la bağdaşması mümkün değil. İslam hakkı, adaleti ve hukukun üstünlüğünü tesis etmeye yöneliktir. Bireylerin hakkını hiçe saymak İslam’ın özüyle bağdaşmaz. IŞİD bütün bu değerleri ayaklar altına alıyor. İslam bir hayvanın kesilmesi için bile kurallar koyar, acı çektirerek, işkence ederek öldüremezsiniz.

İSLAMİYET’TE ZORLA MÜSLÜMANLIK YOK 

Peki Selefilik İslam’ın özüne uygun mu? Bir yorum olarak kabul görüyor mu?

Selef önceki anlamına gelir. Selefilik bugün ilk nesle, ilk kaynaklara uyma anlamına geliyor. İslam’ın zaman içinde farklı kültürlerle karşılaşınca başlangıçtaki saflığını kaybettiğine inanıyorlar. İlk nesiller nasıl yaşamışsa, nasıl giyinmişse onu bire bir taklit etmeye çalışıyorlar. O gün ne kastedildiği dikkate alınmadan, metinleri yorumlamaksızın bugüne de hitap ettiğini düşünüyorlar. Fakat bu anlayış sığ ve şekilci. Ortaya çok büyük problemler çıkarıyor.

Peki, İslamiyet’in ilk dönemlerinde cihat şiddet içeriyor muydu?

IŞİD’in vandallığının arkasında bölgenin 100-150 yıldır gördüğü şiddet yatıyor. İşgaller, baskı rejimleri… Kuran-ı Kerim’de belli ayetlerde cihat özendirilir. Peygamberimiz de cihat etti fakat savaşmanın da belli kuralları ve ahlakı vardır.

Müslümanların İslamiyet’i yayıp genişletmek için başka ülkeleri işgal etme misyonu var mıdır?

Hayır, kesinlikle yoktur. Müslümanlara ilk kez kendilerini savunmak için savaşma izin verilmiştir. Cihat ya da savaş her zaman adaleti ve hukuku koruma amaçladır. İslamiyet’te “Bir yeri gidip işgal edelim, oranın halkını zorla Müslüman yapalım” anlayışı kesinlikle yoktur.

Peki, nasıl oluyor da IŞİD eylemlerini Kuran’a ve İslam’a dayandırabiliyor?

Kuran-ı Kerim’de bir barış anlaşmasının teminat altına alınması için inmiş bir ayet vardır. “Bu barışı bozanları nerede görürseniz öldürün” der. IŞİD bunu “Nerede bir kâfir görürseniz öldürün” olarak yorumluyor. Bu literalizmin en uç noktasıdır.

‘BÜYÜKELÇİLİK EN LÜKS SEMTTE’

Malum Vatikan ayrı bir devlet sayılıyor. Siz Vatikan vatandaşı gibi mi yaşıyorsunuz?

Hayır, İtalya’da yaşıyor gibi muamele görüyoruz. n Büyükelçilik Vatikan sınırları içinde mi? Vatikan içinde hiç büyükelçilik yok. Türk Büyükelçiliğimiz Parioli diye adlandırılan güzel bir semtte.

Lüks bir semt mi?

Evet, oldukça iyi bir semt. Civarda büyük parklar, feodal dönemden kalma köşkler var.

İtalya’nın kaymak tabakası orada oturuyor anlaşılan. Kiralar pahalı mı?

Pahalı evet! (Gülüyor…) n Roma’yı nasıl buldunuz? Yaşam zor mu? Her büyük şehirde olduğu gibi maalesef burada da trafik var.

Aileniz için zor oldu mu taşınmak?

Eşim çalışmıyor. İki çocuğumuzu Türkiye’de bırakıp, 14 yaşındaki oğlumuzla geldik. Burada liseye başladı.

İtalyan yemeklerini nasıl buldunuz?

Bizim Karadeniz’de nasıl hamsinin tatlısı bile yapılırsa burada da makarnanın her türlüsü yapılıyor!

Kilo alma korkusu var mı?

Var tabii. Neyse ki büyükelçilik rezidansında bir aşçımız var. Mustafa Usta sağ olsun bizi Türk yemeklerine hasret bırakmıyor!

Kimlerle görüşüyorsunuz? Arkadaşlarınız hep papazlar arasından mı?

İlahiyatçı da olduğum için nasibim papazlardan yana açık! (Gülüyor) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaparken Papalık’a bağlı Gregoriana Üniversitesi ile işbirliği anlaşması çerçevesinde birkaç kere Roma’da kaldım. O yüzden buradaki arkadaşlarımın hepsi papaz…

Birbirinizi din değiştirmeye zorluyor musunuz?

Yok, o konulara pek girmiyoruz! (Gülüyor)

‘MOZART SEVERİM’

“İlahiyatçı ve diplomat” deyince kulağa çok sıkıcı bir profil geliyor.,,

Diplomatlığa yeni başladım, henüz sıkıldığımı söyleyemem!

Başka ilgileriniz var mı?

Spor yapıyorum, yüzmeyi seviyorum. Bir de ilkokuldan beri devam ettirdiğim bir pul koleksiyonum var! (Gülüyor) Güzel icra edilmiş müziği dinlemeyi de severim.

Hep ilahi mi dinliyorsunuz?

Evet, ama Bach’ın ilahilerini! Şaka bir yana Klasik Batı müziğini severim. Mozart dinlerim. Napoliten tarzı İtalyan müziği de severim, Pavarotti dinlerim. Tabii klasik Türk müziği de severim.

 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi