29 Mart 2024 Cuma

Uzayda Bir Yıl Geçirmek Astronotların DNA’larını Değiştiriyor!

ABD’li astronot Kelly uzayda kaldığı 365 günün ardından evine geri döndü. Fakat dünyaya geri geldiğinde genetik olarak başka bir insan DNA’sına sahipti. Artık genlerinin büyük bir bölümünün ikiziyle uyuşmadığı ortaya çıktı.

 Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yaptığı son araştırmaya göre, uzayda bir yıl geçirmek astronotların DNA’larını da değiştiriyor.

Ulusal bir kanalın haberine göre, uzayda bir yıl geçiren ABD’li astronot Scott Kelly ve tek yumurta ikizinin DNA’ları karşılaştırıldı. İkizlerin artık genetik olarak birbirlerinin eşi olmadığı ortaya çıktı.

Deneyler Kelly’nin DNA’sının %7’sinin uzay görevi sırasında değişime uğradığını ortaya çıkardı. Sonuç olarak ABD’li astronot, uzaya gitmeden evvelki Scott Kelly ile DNA olarak aynı insan değil.

UZAY YOLCULUĞUNUN STRESİ!

Değişikliğe uğrayan DNA yapısına ‘Uzay DNA’sı ismini veren gen bilimciler, astronotun birçok biyolojik özelliğinin etkilendiğini ortaya koydu. Astronot Kelly’nin metabolizması, bağışıklık sistemi ve hücre yapısı’nın uzay yolculuğu ile değiştiği belirtiliyor.

Astronotun hücrelerinin yeterince oksijen alamadığı, bağışıklık sistemininse aşırı fazla çalıştığı belirtiliyor. Değişime uzaydaki kozmik radyasyonun yanı sıra, uzay yolculuğunun getirdiği stresin de yol açtığı düşünülüyor.

Araştırmalar,  ortalama 3 yıl sürmesi beklenen Mars yolculuğundaki zorlukları aşmak açısından büyük önem teşkil ediyor. Ek olarak uzmanlar bu konuda çok daha fazla Ar-Ge(araştırma ve geliştirme çalışmaları) yapılması gerektiğini söylüyor. (sputnik/ k-e)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi