20 Nisan 2024 Cumartesi

Vakıflı Köyü’nde Meryem Ana Bayramı Coşkusu

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyünde, “Meryem Ana Bayramı” Pazar günü düzenlenen görkemli bir ayinle kutlandı. Ayinde ilahiler okundu ve dualar edildi. Ayin sonunda bağ bozumunu yapan köylüler, üzümlerini kilise bahçesine getirdi ve tüm yılın bereketi için dua etti.

Vakıflı Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen Meryem Ana Bayramına yurtdışından, İstanbul’dan, Ankara’dan, Samandağ, Antakya ve İskenderun’dan çok sayıda Hristiyan vatandaş katıldı. Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları bayramda, kazanlarda yöresel yemek olan “Hırisi” vatandaşlara ikram edildi.

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişinin kutlandığı, Baş Episkopos Değabah Sırpazan Karekin Bekçiyan’ın da katılım gösterdiği ayini, Peder Avedis Tabaşyan yönetti. Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, ayin sırasında verdiği vaazda kutlanan bayramın anlam ve önemini anlattı.

Peder Avedis Tabaşyan; “Meryem Ana bütün insanların en çok önem verdiği, kutsal sayılan kadınlardan biridir. Bugün kilisemizde onun göğe yükseldiği bayramı kutlamaktayız. Bütün Ermeni Kiliselerinde onun resmi vardır. ‘Bize oğlunu hediye eden anne’ deriz ona. Biz onun bayramını kutladık.

Üzümü, Meryem Ana’nın tek oğlu olan İsa Mesih’i ve bereketi simgelediğinden biz daha makbul görürüz. Ermeni kilisesi üzümün kutsandığında bütün hasadın kutsandığına inanır. Örf ve adetlerimize göre bugüne kadar da üzüm yenmez. Bugünden itibaren herkes evinde üzüm yemeye başlar.

Hırisi ise zamanında buralarda yaşayan yedi Ermeni Köyünden kalanları simgeler. Dün gece şenlik vardı ve o şenliğin içinde bütün Müslüman kardeşlerimiz, Alevi, Yahudi, Ermeni kardeşlerimiz hep beraberce halay çektiler. Tanrının yarattığı tüm insanlar kardeştir. İnsanların üzerinde Rabbin esenliği olsun” şeklinde konuştu.

Peder Dırtad Uzunyan’ın da hazır bulunduğu ayinde ilahi okuyucularından bir kısmı da İstanbul’dan geldi.

Bayram kutlamasına ayrıca Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur da katılarak, Hıristiyan hemşerilerinin bayramlarını kutladılar.

(SAT-7 TÜRK / İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi