20 Nisan 2024 Cumartesi

Vatikan Gibi Boşanmanın Yasak Olduğu Filipinler’de, Boşanma Yasalaşıyor!

İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Vatikan Şehir Devleti dışında boşanmanın yasak olduğu tek ülke olan Filipinler’de, Temsilciler Meclisi boşanmayı yasalaştırmayı öngören tasarıyı kabul etti. Tasarı artık Senato’da görüşülebilecek.

Filipinler’de uzun süredir gündemi meşgul eden tartışmalar sonrasında boşanmayı yasal olarak mümkün kılan yasa tasarısı haftanın başında Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 134’e karşı 57 oyla kabul edildi. Çoğunluk olarak Katolik nüfustan oluşan ve genel manada 100 milyon nüfusa sahip olan Filipinler, Vatikan Şehir Devleti haricinde, boşanmanın yasak olduğu tek ülkedir.

Yasanın yürürlüğe girebilmesi için önce Senato tarafından, ardından da Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Devlet Başkanı Sözcüsü Harry Roque yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Duterte’nin boşanmaya karşı olduğunu ancak Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçmiş bir yasayı veto edip etmeyeceği konusunda özel olarak herhangi bir açıklamada bulunmadığını ifade etti. Duerte daha önceki açıklamalarında boşanma konusunda kararı Kongre’nin, yani Senato ve Temsilciler Meclisinin vereceğine dikkat çekti.

Yasanın destekçilerinden muhalefet partisi lideri Edcel Lagman “Boşanma ve evliliğin sona erdirilmesi artık ortada korunması gereken bir evlilik birliği bulunmadığı anlamına geliyor” dedi. Lagman’a göre boşanma devletin sosyal bir kurum olan evlilik birliğini koruma yükümlülüğüne karşı olmadığını belirtti.

Filipinler’de Katolik Kilisesi uzun yıllar boşanmanın yasallaşmasının karşısında durdu. Eğer Temsilciler Meclisi’nde oylanan tasarı yasalaşırsa evli çiftler boşanma talebinde bulunabilecek. Yasa aynı zamanda beş yıl ayrı yaşamış çiftlere de boşanma talebinde bulunma hakkı tanıyor.

Filipinler’de mevcut hukuki düzenin uygulanması oldukça uzun bir prosedür gerektiren (yasal ayrılık ve evliliğin iptali) seçeneklere izin veriyor. Boşanma sonrasında çiftlerin tekrar evlenmesine izin verilmezken, evlilik süresince doğmuş olan çocukları hukuki durumu belirsizliğini koruyor. (dw/ k-e)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi