24 Nisan 2024 Çarşamba

Vatikan Kuraklıkla Mücadele Eden Roma İçin Çeşmelerini Kapatıyor

İtalya’nın Roma kentinde büyük bir bölümün şiddetli kuraklık yaşamasından dolayı, Vatikan var olan suyun korunması ve Roma ile dayanışma göstermek için çeşmelerini kapattı.

Holy See Basın Bürosu Direktörü Greg Burke “Reuters TV’ye” verdiği demeçte, Vatikan’ın yaklaşık 100 çeşmesini kapatmaya zorlandığı istisnai bir durum olarak nitelendirdi.

Burke, Vatikan’a gelen suyun, Roma şehri’nin suyuyula aynı kaynaklardan geldiğini söyledi. “Roma’nın bu krizin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için dayanışma içinde olmalıyız.”

Güney Avrupa’da uzun süren bir sıcak hava dalgası ve son iki yıldan daha az seyreden yağış seviyesi, Roma’da ve çevresinde ciddi kuraklığa neden oldu.

Aziz Petrus Meydanı’ndaki iki büyük çeşme – 17. yüzyıl heykeltıraşları olan Carlo Maderno ve Gian Lorenzo Bernini’nin Barok başyapıtları- ve Vatikan Bahçelerindeki çeşmeler de dahil olmak üzere yaklaşık 100 çeşme önümüzdeki birkaç gün içinde dönüşümlü olarak kapatılacak.

Burke, bu karar Papa Françesko’nun ekoloji düşüncesiyle çok benzer: “atık yapma, bazen de fedakarlık yapmaya razı ol”

“Vatikan’da çok güzel bahçeler var. Bu yıl çok yeşil olmayabilirler, ancak hayatta kalacağız. “

Çeşmeyi kapatma kararı, Papa Françesko’nun çevre konusundaki kararlılığı ve çevre konusundaki 2015 ansiklinali “Laudato Si” de ortaya koyduğu “Ortak Ev” in korunması konusundaki endişesi ile uyumlu.

Roma şehri var olan suyu korumak için çeşmelerini kapattığı gibi aynı zamanda tarihi çeşmelerinin de akışını durdurmaya ya da azaltmaya başladı. Kuraklığa maruz kalmış olan Bracciano Gölü’nden su çekme yasağı getirildi.

Bu yasağı takiben şehrin su tedariğini sekiz saate kadar aralıklarla 3 milyon sakininin yarısına rasyonel(ölçülü) halde dağıtmak zorunda kalacak.

Şubat ayında Vatikan’da düzenlenen su konulu seminerde, kuraklık gibi çevresel faktörler de dahil olmak üzere tüm insanlar için temel su haklarını sağlamak için dünya da karşılaşılan karmaşık zorunluluklar üzerinde duruldu ve vurgulandı.

Papa Françesko, 24 Şubat seminerine katılanlara seslenerek, suyun temel bir insan hakkı olduğunu tekrardan teyit etti: “Tüm insanların temel su hakkı ayrılmaz bir görev doğuruyor. Bu temel insan hakkını ilan etme ve savunmak zorundayız- yapmış olduğumuz gibi- ancak bu konuda siyasi ve hukuki taahhütler getirmek için somut bir çalışma da yapmamız gerekiyor” sözlerini dile getirmişti.

Petrus’un Halefi: “Yaratıcı Tanrı, herkese ve her bir bireye temiz içme suyunu ulaştırma çabalarımızda bizi terk etmiyor”diye devam etti. (K)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi