24 Nisan 2024 Çarşamba

Vatikan Sözcüsü Lombardi: “Papa’nın Ayasofya’yı ziyareti bir müze ziyaretinden ibaret değildi”

Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, “Papa’nın Ayasofya’yı ziyareti bir müze ziyaretinden ibaret değildi, buradaki derin tarihin yoğunluğuyla ilgili bir deneyimdi” dedi.

Rahip Lombardi, Hilton Bosphorus Hotel’de oluşturulan basın merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Papa Francis’in İstanbul ziyaretini değerlendirdi.

İstanbul Ekümenik Patriği Bartholomeos’un Papa’yı İstanbul’da havalimanında karşılamış olmasının altını çizen Lombardi, “Bu gün orada başladı. Bu, iki lider arasındaki dostluğun, kardeşliğin göstergesi” dedi.

Lombardi, Papa’nın, planlandığı gibi önce Ayasofya’ya değil Sultanahmet Camisi’ne gitmesinin nedenini de açıklayarak, bunu, ziyaretin namaz saati dışında gerçekleşmesinin gerekli olmasına bağladı.

Camide son derece dostça bir ortam bulunduğunu anlatan Lombardi, Papa’nın ziyaret esnasında 4 dakika kadar “sessizce tapındığını” söyledi.

Lombardi, papaların cami ziyaretlerinin normal şeyler haline geldiğine dikkati çekerek, bunun giderek dostane ve doğal hale gelen diyaloğun da göstergesi olduğunu ifade etti.

Ayasofya ziyareti

Papa’nın Ayasofya ziyaretine değinen Lombardi, “Ayasofya, bin yıldan uzun süre Hristiyan bazilikasıydı. Bunun ilk 500 yılında da birleşik, yani ayrılıktan önceki evrensel kiliseye aitti. İstanbul’un düşmesinden sonra cami oldu. Bu muhteşem yapı, hem bu şehrin hem de dini tarihin, kilise tarihinin tanığı oldu. Papa’nın Ayasofya’yı ziyareti de bir müze ziyaretinden ibaret değildi, buradaki derin tarihin yoğunluğuyla ilgili bir deneyimdi” diye konuştu.

Lombardi, Papa’nın Ayasofya’daki “altın defter”e düştüğü nota da işaret ederek, Papa’nın Yunanca “Tanrı’nın kutsal bilgeliği” yazdığını söyledi. Lombardi, Papa’nın bu jestle buranın tarihinin, köklerinin farkında olduğunu göstermek istediğini kaydetti.

Mülteci gençlerle görüşecek

Lombardi, Papa’nın Patrikhane ziyaretinde Bartholomeos’un elini öpmek suretiyle kendisini ve Roma Kilisesi’ni kutsamasını istediğini, bunun da bir ilk olmadığını söyledi.

Papa Franciscus’un Patrikhane’de katılığı Aziz Andreas Yortusu’nun ardından sonra Harbiye’deki resmi ikametgahında mülteci gençlerle görüşeceğini bildiren Lombardi, aralarında Suriyeli ve Iraklı mültecilerin de bulunduğu gençlerin sayısı hakkında ise bilgi vermedi.ayasofya papa

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi