28 Mart 2024 Perşembe

Vatikan’da 20 yeni kardinal için tören ve ayin yapıldı

Papa Francis, yeni atadığı 20 kardinale, düzenlenen törenle kırmızı şapka ve altın yüzüklerini verdi.

Katolik Kilisesi’nin 266. Papası Francisvatikan yeni kardinallercus, ikinci kez belirlediği 15’i 80 yaşın altında 5’i 80 yaşın üstünde, toplam 20 kardinal için Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası’nda düzenlenen kardinalliğe başlama törenini yönetti.

Törende, yeni kardinallere kardinallik yüzüklerini ve kırmızı şapkalarını veren Papa Francis, yaptığı konuşmada, kardinalliğin bir onur olduğunu, ancak bunun yüceltici bir sıfat olmadığını belirterek, “Kardinallik bir tür aksesuar, dekor ya da bir onur unvanı değil, toplumun yaşamı için gerekli bir destek ve hareket noktası” dedi.

Katolik Kilisesi teamüllerine göre, Papa Franciscus’un atadığı kardinallerden yaşı 80’in altında olanlar, papalar öldüğünde ya da görevlerinden ayrıldığında yeni Papa’yı belirlemek için toplanan Kardinaller Meclisi’nin yaptığı papalık seçimine (Konklav) katılabiliyor.

Papa’nın kardinalliğe yükselttiği din adamları arasında bir dönem Vatikan Dışişleri Bakanlığı da yapan Fransız Başpiskopos Dominique Mamberti, Addis Ababa Başpiskoposu Berhaneyesus Demerew Souraphiel, Wellington Başpiskoposu John Atcherley Dew gibi isimler de bulunuyor.

Bazilikadaki törene geçen yılki kardinal atama töreninde olduğu gibi; 28 Şubat 2013’te görevinden kendi isteğiyle ayrılarak kilise tarihinde 597 yıl sonra bir ilke imza atan ve “Emerit” unvanıyla anılan Papa 16. Benedikt de katıldı. Törende iki Papanın birbiriyle kucaklaştıkları görüldü.

Papa Francis, Papa olarak seçildiği Mart 2013’ten sonra ilk kardinal atamasını geçen yıl Şubat ayında, 12 milletten 16 din adamını kardinalliğe yükselterek yapmıştı.

Yeni atanan kardinaller için dün düzenlenen ayinde ise Papa Francis, yeni atadığı 20 kardinale İsa Mesih’in yolundan ayrılmama ve kendilerini izole etmemeleri çağrısı yaptı.

Aziz Petrus Bazilikası’nda düzenlenen törende, Papa yeni kardinallere verdiği mesajda, “Kilisenin yolu, korkusuz ve ön yargısız biçimde uzaklara gitmektir” dedi.

Öte yandan, pazar günleri Aziz Petrus Meydanı’na bakan çalışma ofisinin penceresinden yaptığı Angelus Duası’nda Papa Francis’in, ay takvimine göre yeni yıl kutlayanları tebrik etti. Papa’nın bu kutlaması basında, “Papa’dan Çin’e yeni bir işaret” olarak yorumlandı.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi