29 Mart 2024 Cuma

Yapay Olan Doğal Olandan Daha İyi Yazabilir mi?

Veri tabanlarını inceleyebilme ve insanoğlundan farklı olarak her şeyi ile kaydetme kapasitesine sahip olan yapay zeka çok az bir süre içerisinde yazarlıkta da ustalaşacağı açıklandı.

Yakın gelecekte insanların yapabildiği işlerin önemli bir kısmında büyük rol sahibi olacağı söylenen yapay zeka, düşünülmeyecek alanlarda da hünerlerini sergileyebilecek. Business Insider’a konuşan Imperial College London’dan yapay zeka uzmanı Bjorn Schuller’a göre makine öğrenme teknolojisi, 10 yıl içinde mevcut zaaflarını ortadan kaldırarak insanlardan daha iyi romanlar yazabilecek.

Yapay zekadan farklı olarak insanlar şu anda bir metnin bağlamını bütünleştirebiliyor, dünyayı ve bir durumun analizini yaparken neler olup bittiğini anlamlandırabiliyor. Yapay zeka ise örneğin bir çalışmayı okuduğunda bağlamı eksik kalıyor, satır aralarındaki ironi, iğneleme ve diğer nüansları algılayamıyordu.

YAPAY ZEKA FARKI  YAVAŞ YAVAŞ KAPATIYOR

Bjorn Schuller’a göre yapay zeka bu insanlarla arasındaki bu farkı hızlı bir şekilde kapatmaya başlıyor. Farkı ortadan kaldırmakta olan  bu gelişmeler ise duygusal zekanın gittikçe ön plana çıkmaya başlaması ve buna ek olarak insanın depolayamayacağı oldukça geniş verileri, her türden bilgi veri tabanlarını yapay zekanın kaydederek kullanabiliyor olması.

Yapay zekanın şimdiden bazı espriler yapabilme durumuna geldiğini, az da olsa koşuk(şiir) yazabildiğini belirten Schullar, makinelerin filtreleme, bağlamı algılayabilmede de yol aldığının göstergisi dikkat çekiyor.

İNSANLARIN YERİNİ ROBOTLAR MI ALIYOR?

“Bir makine ile bir insanı kıyasladığımız zaman makine Wikipedia ve benzeri bir çok kaynağı tarayabilir, bir kerede daha fazla bilgiyi avantajlı olarak üstelik işe yarar şekilde kullanabilir” diye belirten Schullar, bu gelişmenin sadece roman yazmakla sınırlı kalmayacağına da dikkat çekerek gelişmelerin devamının geleceğini de ekliyor.

Schullar’a göre yapay zeka koşuk, çizim gibi hayal gücü alanında ve yeni önermeler sunmakta hatta insanları kısa bir süre içerisinde geçme potansiyeline bile sahip. Yapay zekanın kendi başına yeni araştırma konuları bulabildiğine de dikkat çeken Schullar, son olarak yeni araştırma konuları bulabilen yapay zekanın araştırmacı ve akademisyenlerin yerini alabileceğine de vurgu yaptı. (sputnik/ k-e)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi