26 Nisan 2024 Cuma

Yaratılış ve Süleyman’ın Özdeyişleri, İnguşça’ya Çevrildi

Eski Ahit’e ait Yaratılış ve Süleyman Özdeyişleri kitapları ilk kez İnguşça diline çevrilip yayınlandı.

Kutsal Kitap’ın ilk kitabı olan Yaratılış bölümü, Kuzey Kafkasya’da, Rusya’ya bağlı olan İnguşetya halkına kendi dillerinde; dünyanın yaratılışı, insanın kökeni, Nuh’un gemisi, Babil Kulesi, Yahudi halkının tarihi ve ilk insanların hayatları hakkında birçok şey öğrenme fırsatı sunuyor.

Yaratılış ve Süleyman Özdeyişleri Kitapları, daha önce yayınlanan Luka, Rut, Ester ve Yunus kitapları gibi İnguşetya kütüphanelerindeki raflarda yerlerini alacak. IPB’nin İnguşça çeviri projesinin gelecekteki planları arasında, Matta ve Markos kitaplarının yanı sıra; Elçilerin İşleri, Mezmurlar ve Mısır’dan Çıkış kitaplarının çevirisinin yapılması planlanıyor.

İnguşların günümüz nüfusu yaklaşık 412 bin kişi olduğu belirtiliyor. İnguş dili Çeçen dilinin akrabalarından kökeni ise Batsbi dili ile birlikte Kafkas dil ailesinin Nakh grubuna ait.

İnguşya olarak da bilinen İnguşetya Cumhuriyeti, Rusya’nın en küçük federal birimidir. İnguşya’nın yerli halkı İnguşlardır ve Vaynah halklarından biridir.

İnguşça yazısı ilk kez 20.yy’ın başlarında oluşturulmuş. İnguşça, önce Arapça, sonra Latin ve 1938’den sonra ise Kiril alfabesi kullanılmaya başlanmıştır. 1924-1934 arasında İnguşetya’nın ayrı bir idari birimi bulunuyordu ancak 1992 yılında İnguşetya bir Cumhuriyet olarak bağımsızlığını ilan etti ve bu olay ulusa, bilim ve kültürün gelişiminde güçlü bir ivme kazandırdı.(OD)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi