28 Mart 2024 Perşembe

Yıllarca Mutfakta Asılı Duran Tablo 27 Milyon Dolara Satıldı

İtalyan ressam Cimabue’ye ait olduğu tespit edilen “Christ Mocked” tablosu 27 milyon dolara satıldı. 

Fransa’da yaşlı bir kadının mutfağında yıllarca asılı duran ve defalarca tencere pişen yemeğin dumanına maruz kalan tablonun İtalyan ressam Cimabue’nin “Christ Mocked” adlı eseri olduğu tespit edildi. 

Açık artırmaya çıkan tablo 21.7  milyon dolara satıldı. (vergisiz değeridir)

Tablonun üzerinde dini bir sahnenin resmedilmiş olmasından dolayı eski bir ikona olduğu sanılıyordu. 

Tarihi eserin satıldığı açık artırmayı düzenleyen “Acteon Müzayede Evi” Eksperleri: “Tablonun 6 milyon avroya alıcı bulacağını düşünüyorduk, fakat tahminlerimizin çok üzerindeki bir fiyata satıldı” dedi.

Erken Rönesans döneminin bir eseri olan “Christ Mocked” tablosu, İsa’nın çilesini konu almaktadır. 

13. yüzyıla ait olan eser Floransalı sanatçı Cimabue tarafından resmedilmiştir.  

Söz konusu tablo 90 yaşından daha büyük olan yaşlı kadının daha önce hiç dikkatini çekmemişti. O ve ailesi tarihi eserin Rusya’dan gelen antik bir ikona olduğunu düşünüyorlardı.

Tarihi eser Paris yakınlarında düzenlenen bir açık artırmaya çıkarılarak 21.7 milyon dolara satıldı. Daha sonra vergilerin de dahil edilmesiyle, eserin tam fiyatı 27 milyon dolara ulaştı. 

Senlis’teki Actéon Müzayede Evi’nin başkanı Dominic Le Cohen: “Cimabue gibi nadir bir sanatçının benzersiz çalışmalarından birini tesadüfen bulduğunuzda, beklenmedik şeylere hazırlıklı olmalısınız. Bu tabloyu farklı kılan bir diğer etken ise Cimabue’nin halk arasında rastlanan ilk işi olmasıdır” dedi. 

Tabloyu Alan Kişinin Kimliği Açıklanmadı

Müzayede evinden yapılan açıklamaya göre; Anonim kalmayı tercih eden alıcının ödediği rakam, bir açık artırmada Orta Çağ’a resmi için biçilen rekor bir değer oldu.  

“Christ Mocked” adlı tablo, Orta Çağa ait en pahalı eserler listesine girerek 8. oldu

Yaşlı kadının ricasıyla evindeki resmi inceleyen eksperler, tablonun 1240 yılında İtalya’nın Floransa kentinde doğan ve 1302 yılında ölen ressam Cimabue’ye ait olduğu saptandı. 

Müzayede evi eksperleri, tarihi eserin 300.000–400.000 avroya satılacağını düşünen kadına, bu konuda uzmanlardan destek almasını teklif etti. Yapılan incelemelerin ardından eserin fiyatı 21,7 milyona yükseldi. 

Kadının evinden yaklaşık 100 tarihi parça daha açık arttırma ile 6 bin avroya satıldı. Kalan mobilya ve dekorasyon ürünleri ise en yakın depoya götürüldü. 

Milyonlara satılan küçük bir tablonun gerçekten de Cimabue’nin eseri olup olmadığını doğrulamak için Turquin Organizasyonu uzmanlarından yardım istendi. 

Paris’de yer alan Turquin Organizasyonu uzmanları, tarihi eseri kızılötesi ışınlar ile incelediler. Sonuç olarak tarihi eserin, Cimabue’nin Mesih’in çarmıha gerilmesini resmettiği 8 resimden biri olduğu tespit edildi.

Sanat uzmanı Eric Turquin, söz konusu tabloya kızıl ötesi ışıkla incelediklerini ve bu eserin Cimabue’ye ait olduğuna dair herhangi bir şüpheleri olmadığını söyledi.

Cimabue’nin seri şeklinde resmettiği eserlerini, 2 bölümde her birinde dörder sahne olacak şekilde tasarlanmıştı. 

Tablonun tasvir ettiği sahnenin bir diğer benzeri olan “The Virgin and Child with Two Angels” adlı eser Londra’daki Ulusal Galeri’de sergilenirken, “İsa’nın Kırbaçlanması” adlı diğer eserse New York’daki Frick Collection’da yer alıyor.

Ayrıca Chenny di Pepo olarak da tanınan Cimabue, İtalyan Rönesans’ının temsilcilerinden biri olarak bilinir.

Cimabue, Giotto olarak bilinen İtalyan ressam ve mimar Giotto di Bondone’nin hocasıydı. Cimabue’nin sanatsal tarzı, Orta Çağ’a hâkim olan Bizans tarzından uzaklaştığı için zamanında oldukça ilgi görmüştü. Ünlü ressam geliştirdiği yeni tarzı ile Batı resminin temelini oluşturan “hareket ve perspektif” unsurlarını tanıtmaya başlamıştı. Cimabue, tahtaya resmedilmiş 11 dünyaca ünlü eserin ressamıdır, ancak hiçbiri imzalanmamıştır. (cnl.news, nytimes.com/O.D)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi