19 Nisan 2024 Cuma

“Yüzyılın Dramı Sığınmacılar” Konulu Fotoğraf Sergisi Açıldı

Süryani Kilisesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Yüzyılın Dramı Sığınmacılar” konulu fotoğraf sergisi açıldı. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan St. Antuan Kilisesi’nde gerçekleştirilen mülteci sergisinin açılışına Türkiye Süryani Katolik Patrikliği Genel Vekili Yusuf Sağ, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Türkiye Müsevileri Hahambaşı İshak Haleva, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Ruben Tierrablanca Gonzalez, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile İstanbul’da konsoloslukları bulunan birçok ülkenin temsilcisi katıldı. Etkinlik nedeniyle polis ekipleri kilise çevresinde ve girişlerinde güvenlik önlemi aldı. Etkinlik öncesinde katılımcılar, kilise bahçesindeki sergiyi gezdi.

Süryani Patriği Yusuf Sağ, sığınmacıları konu edinen bir fotoğraf sergisinin açılışında farklı din mensuplarının bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu belirtti.Rum, Ermeni ve Ortodoks mezhebinin ruhani liderlerinin bir arada bulunmasının birlik, beraberlik ve dayanışma göstergesi olduğunu aktaran Sağ, “Burada sizleri selamlamaktan başka söyleyecek sözümüz yoktur. Katkısı olan herkese teşekkürler ediyorum.” dedi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos ise dışarıda sergilenen fotoğrafları gördükten sonra daha önceden bir konuşma metni hazırlamasına gerek olmadığını anladığını belirtti.

Ortamdaki sevgi ve saygıya herkesin ihtiyacı olduğunu ifade eden Bartholomeos, “Bu sevgi ve dayanışmaya daha fazla sığınmacıların ihtiyacı var. Papa ile birlikte Yunanistan’da sığınmacıları ziyaret etme imkanı bulmak benim için çok sembolik ve önemliydi. Sığınmacıların yanına gittik, dertlerini dinledik. Beraber sohbet edip öğlen yemeği yedik. Midilli Limanı’na gidip denizde hayatlarını kaybetmiş kardeşlerimizin adına çelenk attık. Tabii bütün bunlar vazifemizi tam olarak yapmışız anlamına gelmiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Acı çeken sığınmacılar için sevgi ve dayanışmanın devam etmesi gerektiğinin altını çizen Ekümenik Patrik Bartholomeos, şunları söyledi:

“Hepimizin imkanları vardır. Onların yanına gidip onlara karşı gereken sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekiyor. Gerek Ortadoğu’da gerekse çatışma olan başka yerlerdeki savaşların bitmesi en önemli husustur. Herkesin kendi evinde ve memleketine işinin başında bulunması çok daha önemlidir. Bunun için Allah, birlik ve beraberliğimizi hiçbir zaman eksik etmesin. Hepimizin elinde muhtelif imkanlar var. İşte bütün bunların daimi bir şekilde yerine getirmemiz lazım. En önemlisi gerek Ortadoğu’da gerek çatışma olan dünyanın başka yerlerinde çatışmaların bu savaşların bitmesi en önemlisi budur ve  herkesin evinde memleketinde işi başında kalmasının mümkün olmasıdır. Daha fazla sığınmacı daha fazla göçmen olmaması çok daha önemlidir” şeklinde konuştu.

Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan da göçmenlerin ne kadar yakın ilgi görürlerse görsünler, sığınmacıların bir gün mutlaka doğdukları topraklara dönmeyi arzuladıklarını belirtti.

Göçmenleri, mültecileri sevindirmek, onların acılarını hafifletmenin Tanrı katında değerli olduğunu dile getiren Ateşyan, “İnsanı sevmek Tanrı’yı sevmenin bir göstergesidir. Göçmen ve sığınmacılara gösterilen sevgi ve ilgi Tanrı’ya gösterilmiş sevgi ve ilginin bir biçimidir” dedi.

Iraklı bir sığınmacı da kısa bir konuşma yaparak Türkiye’ye ve Türk halkına, göçmenlere kucak açtıkları için teşekkür etti. Kilisenin ilahi korusunun konser verdiği program, kokteyl ve katılımcıların fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi