23 Nisan 2024 Salı

Zambiya: Episkoposluk, Yerel Dillerde Tercüme Edilen Katolik Kutsal Kitabı Tanıttı

Zambiya’nın Solwezi Piskoposluk bölgesi Piskoposu Charles Kasonde, bu hafta Kutsal Ayini,  yerel olarak Kaonde, Lunda ve Luvale olmak üzere üç yerel dile tercüme edilen Katolik Kutsal Kitabı tanıtmak ve onaylamak için yönetti. Bu üç dil, Solwezi Piskoposluğunda yaygın şekilde konuşulmaktadır.

Aziz Daniel’in Katedral Kilise’sinde konuşma yapan Piskopos Kasonde, Hristiyanların Kutsal Kitabı Hristiyan hayatlarının temelini haline getirmek suretiyle kendi Kutsal Kitap bilgilerini arttırmaları gerektiğini söyledi.

Piskopos, vaazı vermeden önce cemaatte bulunan altı yaşlı vatandaşa Kutsal Kitap sundu. Daha sonra Katedral’de bulunan iki bebeğe Kutsal Kitabı verdi. Bu, Kutsal Kitap’ın bir nesilden diğerine geçecek sembolik bir jesti idi.

Piskopos Kasonde, “Vaazdan önce, bir yandan dua ederken, bir iki kuşak ritüeli gerçekleştirmek istiyorum” dedi. “Ekklesia (Kilise)’yi kurmada yardım edenler ve büyüyen ve Kilise kurma çalışmalarını sürdürmeye devam edecek olan genç nesil olan iki nesili birbirine bağlamak istiyorum.   … Piskopos, cemaatin alkışları arasında, “Bunların hepsine birer Kutsal Kitap vereceğim”diye bağırdı. Piskopos Kasonde, 1959’dan beri Solwezi Kilisesi’nin piskoposlukla ve ayinle ilgili ihtiyaçları için Protestan Kutsal Kitabı kullanıyor olduğuna dikkat çekti.

Haftanın başında Piskopos, teslimatı yapmak için 2000 kilometreden fazla yol yapmış Müslüman bir adamın kullandığı bir kamyonun üzerinden Kutsal Kitapların boşaltılmasına izlemişti.

Piskopos, özellikle, Overseas Bible Outreach’e, Güney Kore halkı ve Zambiya Kutsal Kitap Topluluğu’na paha biçilmez yardımları için teşekkür etti. Tercümeler Solwezi Piskoposluk Papazlık ve Ayin Komisyonları tarafından gerçekleştirildi. Piskopos, çeviri çalışmalarına harcadıkları uzun saatler için bu Komisyon üyelerine teşekkür etti.

Solwezi Piskoposu teşekkür notunda, “Söz etmeğe değer başka bir şey de, Kutsal Kitabın Katolik tercümesinin gerçekleştirilmesi için kendi metinlerinin kullanılmasına izin veren Zambiya Kutsal Kitap Topluluğu’nun asil işbirliğidir” dedi

Piskopos Kasonde, Piskoposluğun Kutsal Kİtabın yerel dillere tercüme edilme aşamaya gelmesini sağladığı için Tanrı’ya ve Kore halkına minnettar olmaya gerek olduğunu söyledi.

Solwezi Yetkili Makamı, “Bu Kutsal Kitapların baskı maliyetini finanse ettikleri için Overseas Bible Outreach’a hürmetlerimi ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Apostollüğün başarısı için dua edeceğiz. Özellikle, Seul Başpiskoposu, Sayın Andrew Kardinal Yeom Soo Jung, Aziz Peder Francis Lee’ye ve Kaonde, Lunda ve Luvale dillerinde bu Kutsal Kitapların baskısına olanak sağlamada yaptıkları katkılardan dolayı Güney Kore Katolik Yayınevi’ne minnettarım. Tanrı sizi yaptığınız, Kutsal Kitabı halka daha yakınlaştıran çalışmalar için kutsasın ve ödüllendirsin.”dedi.

Katolik Kutsal Kitabın’daki kitaplar Deuterokanonik kitaplar olarak bilinir. Bunlar: Tobit, Yudit, 1. Makkabeler, 2. Makkabeler, Bilgelik, Sirak ve Baruk, Ester ve Daniel kitaplarının eklemelerini de içerir.

Katolik Kutsal Kitabı(Kanonu): 400’lü yıllarda Aziz Augustinus’un yönettiği Kartaca ve Hippo yerel konsillerinde belirtilen Kanonun içindedir(2000 yıllık kilise tarihi boyunca kabul edilmiştir). Kutsal ve Esinlenmiş Tanrı sözü olarak kabul edilir. Kanonda 73 Kitap bulunur.

Protestan Kutsal Kitabı(Kanonu): Reform ile Apokrif olarak kabul edilen, esinlenmiş olmayan ancak okunması faydalı olarak kabul gören metinlerin(Tobit, Yudit…) çıkarılmasıdır. Kabul ettikleri Kanonda 66 kitap bulunur.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi