19 Nisan 2024 Cuma

Zirve duruşmasına ses kayıtları damga vurdu

zirve-yayinevi-davasinin-80-inci-durusmasi-basladi_5582_400Zirve Yayınevi davasının duruşmasına,Malatya Jandarma İstihbarat Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil’e ait harddiskten çıkan eski İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M.Ö.E.’nin dinleme kaydı damgasını vurdu. Dinleme kaydına göre, farmakoloji ana bilim dalında çalışmak için başvuran bir kişinin, üniversitenin eski rektörünün Ergenekon Davası sanığı Fatih Hilmioğlu tarafından jandarma istihbarata sorgulatılarak işe alındığı ortaya çıktı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 92. duruşmada, tutuklu sanıklar eski jandarma alay komutanı Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi araştırma görevlisi Ruhi Abat, Binbaşı Haydar Yeşil, Murat Göktürk, Abdullah Atılgan,Mehmet Çolak, Adil Akçay, Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Emre Günaydın ile ile tutuksuz sanık Hüseyin Yelki hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Varol Bülent Aral ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve tutuksuz sanıklar Aykut Saka ile İlker Çınar duruşmaya katılmadı.

Duruşmada, Binbaşı Haydar Yeşil’e ait bir harddiskten çıkan ve dinleme kaydındaki kişi olduğu belirtilen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi eski dekanı M.Ö.E. tanık olarak ifade verdi. İfade öncesi dinleme kaydının bir bölümü salondakilere dinletildi. 2008 yılındaki rektörlük seçimleri öncesi M.Ö.E.’nin davanın sanığı jandarma istihbarat astsubayı Murat Göktürk ile yaptığı belirlenen görüşmenin ortam dinlemesiyle elde edildiği tahmin edilen ses kaydında çarpıcı ifadeler dikkat çekti. Kayıttaki konuşmada M.Ö.E., dönemin rektörü Fatih Hilmioğlu‘nun 3 dönem görev yaptığı, üniversitedeki görevi boyunca personel alımında sürekli kendi ideolojisine yakın kişileri tercih ettiğini belirtiyor. Hilmioğlu’nun üniversitede çalışacak kişileri jandarma istihbarat tarafından onaylatarak seçtiğini iddia eden M.Ö.E. ses kaydında başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor: “Tıp Fakültesi farmakoloji bölümünde çalışmak için başvuran M.I.’nın alınması için Hilmioğlu önce itiraz etti. Bir süre sonra aynı kişi için ‘Jandarma istihbarata sordurdum, onaylandı’ diyerek M.I.’yı işe aldı.”

Ses kaydını dinleyen M.Ö.E. mahkemede verdiği ifadede, bilgisi olmadan yapılan ses kaydının aday olduğu rektörlük seçimleri öncesi M.G. ile yaptığı sohbet niteliğindeki görüşme olduğunu belirtti. Görüşmenin usulsüz dinlenmiş olmasının çirkin bir durum olduğunu vurgulayan M.Ö.E., “6 yıl boyunca üniversitede dekanlık yaptım. Sonra rektörlük için adaylığımı açıkladım. Rektör Hilmioğlu 3 dönem görev yaptığı için o rektörlük seçiminde başka bir adayı destekliyordu. Sohbet şeklindeki görüşmemizde astsubay ile rektörlük seçimine ilişkin endişelerimi dile getiriyordum. Bende antidemokratik yönetim anlayışını tasvip etmediğimi anlatıyordum. Ben ayrım yapan bir kişi değilim. Dinleme kayıtlarını yaklaşık 1 ay önce öğrendim. Nasıl dinleme yapıldığını bilmiyorum.” dedi.

MİT’in talebi

Astsubay Murat Göktürk’ün kendisini cezaevinden de arayarak maddi yardım talebinde bulunduğunu anlatan Prof. Dr. M.Ö.E., PTT aracılığıyla kendisine 200 TL gönderdiğini bildirdi.

Dekanlığı döneminde polis, jandarma ve MİT gibi istihbarat birimlerinden bilgi talebi geldiğini söyleyen M.Ö.E., bu taleplere üniversite hukuk müşavirliğinin bilgisi dahilinde cevap verdiklerini ifade etti. M.Ö.E., görevi süresince MİT’ten 2 kez bilgi talebi geldiğini, bu bilgi taleplerinden birinde gayet güzel ve alımlı bir bayanın geldiğini dile getirdi.

Eski dekanın bu ifadeleri sonrası söz alan sanık Murat Göktürk, ses kaydını kendisinin yapmadığını, kimin yaptığını da bilmediğini belirtti. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, sanık Göktürk’e jandarma personeli olarak rektörlük seçimiyle neden ilgilendiklerini sordu.Göktürk, M.Ö.G. ile gündeme dair sohbet ettiklerini ifade etti.

Duruşmaya damgasını vuran ses kaydının, tutuklu sanık muvazzaf asker Haydar Yeşil’in Kırşehir’deki kayınbiraderi H.K., tarafından gizlendiği yerde bulunarak Kırşehir Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edilen harddiskten çıkması dikkat çekti.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi