28 Mart 2024 Perşembe

10 Yıl İçinde 9 Milyon Çocuk Zatürre Nedeniyle Hayatını Kaybedebilir

Her yıl 5 yaşın altındaki 800 bin’den fazla çocuğun zatürre nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Bu sayı önümüzdeki 10 yıl içinde 1.4 milyon ölümle Nijerya’da en yüksek seviyeye ulaşabileceği söyleniyor. Nijerya’da 2018 yılında tahminlere göre, 162 bin kişi hayatını kaybetti. 

Zatürre ve diğer hastalıklarla mücadele çabaları arttırılırsa, önümüzdeki 10 yıl içinde hayatını kaybetme riski bulunan 9 milyon çocuk kurtarılabilir. Uyarı 29-31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ve dünya liderlerine ev sahipliği yapan, aynı zamanda alanında ilk uluslar arası forum olan Küresel Çocuklarda Zatürre Formu’nda dile getirildi. 

Bakteri, virüs veya mantar kaynaklı zatürre hastalığından geçen sene 800 bin çocuk yani her 39 saniyede bir çocuk hayatını kaybetti. Buna rağmen hem ulusal hem de küresel çapta ihmal edilen bir hastalık olmaya devam ediyor. Özellikle yoksul ülkelerde görülmekle beraber, zatürrenin bazı türleri aşıyla önlenebilir ve düşük maliyetli antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Ancak milyonlarca çocuk günümüzde aşıdan ve tıbbi bakımdan mahrum kalıyor.

Tahminler önümüzde 10 yıl içinde gerçekleşecek ölümlerin Nijerya’da 1.4 milyon, Hindistan’da 880 bin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 350 bin ve Etiyopya’da 280 bin olması bekleniyor.

Yeterli ve dengeli beslenme, antibiyotik kullanımı, aşılama ve gerekli tıbbi müdahaleler zatürre riskini azaltan temel yöntemler arasındadır. Aynı zamanda bu yöntemler ile milyonlarca çocuğun ölümüne neden olan ishalin (2.1 milyon), sepsisin (1.3 milyon) ve kızamığın (280 bin) önüne geçilebilir. 

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME-GBD) tarafından yapılan araştırmaya göre, hava kirliliği dünya çapında beş yaşın altındaki çocukların yüzde 17.5’ini etkilemektedir. Dünya nüfusunun yüzde 91’i ise, kirli havayı solumak zorunda kalıyor. Zatürre riskini azaltan çözümlerden biri de, hava kirliliğinin iyileştirilmesi olabilir. (Vaticannews)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi