20 Nisan 2024 Cumartesi

2016’nın Kutsal Kitap’ta Yer Alan Arkeoloji Keşifleri Yayınlandı

2016 yılı içerisinde İncil’de yazılanlar ile alakalı yapılan arkeoloji keşiflerin listesi yayınlandı.

Geçtiğimiz 2016 yılı arkeolojik keşifler konusunda önemli bir yıl oldu. Arkeologların Kutsal Topraklarda, yaptıkları kazılar sayesinde İncil’de bahsi geçen bir çok bilgi kanıtlanmış oldu.

İncil Arkeolojisi kurucusu olan Amerikalı akademisyen V.Olbrayt, 19 yüzyıldan itibaren Kutsal Topraklarda yoğun çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca İncil arkeolojisinin kendi resmi sayfası üzerinden yapılan her yeni keşif http://www.biblicalarchaeology.org’da paylaşılıyor.

1.İsrail’in Akdeniz kıyısındaki Aşkelon kentinde şuana kadar hiç bir kalıntıya rastlanmayan Filistinlilere ait bir mezara rastlandı.

2. Lachish’da Kral Hizkiyanın reformlarını doğrulayan bulgulara rastlandı.

3. Galilee’de Taş kap üretimi yapılan mağara içinde 2.000 yıllık bir atölye keşfedildi.

4. Eski Yeruşalim Şehrini çevreleyen duvarın yanında İmparator Neron’a ait nadir rastlanan altın sikke bulundu.

5. Yeruşalimde bir park alanında yapılan kazılar sırasında ilk Tapınak dönemine ait 2 damga bulundu. Damgalardan biri Elihai bahtı Gael adlı bir kadına aitti. O dönemlerde kadınlara ait damgalar kullanılırdı fakat bu oldukça nadir rastlanan durumlardan biriydi, bu yüzden söz konusu keşif oldukça ilgi gördü.

6. Epigrafik bir anıt bulundu, bu keşif sayesinde Bar Kokhba isyanı eşiğinde iken Roma kaymakamının kim olduğu ortaya çıkmış oldu. Anıtta yazılanlara göre kaymakamın adı ; Publius Silvanus Quintus Coredius Gallus Gargilius Antiquus’ idi, tarihsel bilimde kısa adı ‘’Antik Gargily’’ kullanılmaktadır.

7. Josephus’un yazılarında anlattığı Yeruşalim’in Üçüncü Duvarı bulundu. Söz konusu duvar Yahudilerin Romalılara ilk isyanlarının anısına inşa edilmişti.

8. İsrail topraklarında Tanrı Pana ait Nadir bronz maskeye kendisine ait olan kampüs evlerin içerisinde rastlandı. Kazılara devam eden arkeologlar aynı kompleksin içerisinde Haifa bölgesinin içerisinde Romalılar tarafından yapılmış anıtsal bir kapıya da rastladılar.

9. Hukkok’un Nizhnegalileyskoy köyünde Antik sinagogun duvarlarında Nuh’un Gemisi ve Yahudilerin Mısır’dan çıkışını konu alan mozaikler keşfedildi.

10. Modi’in kenti yakınlarındaki kaya çatlakları arasında 2140 yıl önce gömülen Hasmon dönemine ait gümüş sikkelerin hazinesi bulundu.

Arkeologlar: ‘’Bütün bu bulgular kutsal topraklarda yıllar önce yaşayan binlerce insanın nasıl bir hayat sürdürdüklerini anlamamıza yardımcı olup, İncil’de yazılanların doğruluğunu kanıtlamaktadır’’ açıklamasında bulundular.(Olga Daşcinscaia)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi