4 Mayıs 2024 Cumartesi

2021’de Hristiyan Olmanın En Zor Olduğu Ülkeler Açıklandı

Hristiyanlara yönelik zulüm salgın dönemindeki tüm kısıtlamalara ve seyahat engellerine rağmen artmaya devam etti. Hükümetlerin koronavirüs önlemlerini kiliselere ve inanlılara yönelik baskıyı artırmak için kullandığı bazı ülkelerde, zulüm daha da şiddetlendi.

Open Doors Kuruluşu, Hristiyanların inançları nedeniyle en fazla zulüm gördüğü ilk 50 ülkeyi, 2021 Dünya İzleme Listesi’nde bildirdi. 2021 listesi, 1 Kasım 2019’dan 31 Ekim 2020’ye kadar devam eden çalışmalara dayanıyor ve 60’tan fazla ülkedeki Open Doors çalışanlarının raporlarından derlendi. Hristiyan zulmü ile ilgili en son raporda, öldürülen 4 Hristiyan’dan 3’ünün Nijerya’da olduğu ve ilk kez en kötüler arasında 10’uncu sırada yer aldığı belirtildi.

İsa Mesih’ İzlemenin En Zor Olduğu Ülkeler

1) Kuzey Kore

2) Afganistan

3) Somali

4) Libya

5) Pakistan

6) Eritre

7) Yemen

8) İran

9) Nijerya

10) Hindistan

Özellikle kadınlara odaklanan Open Doors, bireyler, aileler ve cemaatler üzerindeki sosyal ve resmi baskılar da dâhil olmak üzere 6 kategoride zulümleri takip ediyor.

Yayınlanan yeni raporda, dünya çapında 340 milyondan fazla Hristiyanın inançları nedeniyle zulme ve ayrımcılığa maruz kaldığı açıklandı. Bunların 309 milyonu listelenen 50 ülkede yaşamaktadır. Listeye Küba, Sri Lanka ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ilk 50’nin dışında kalan 24 ülkeden 31 milyon Hristiyan daha eklenebilir.

Open Doors, geçen yılki artışı yönlendiren üç ana nedeni açıkladı:

  • COVID-19, ayrımcılığı ve dini zulmü artırıcı işlev gördü. Yönetimler gözetim ve baskıyı artırmak için salgını gerekçe gösterdi.
  • Aşırılık yanlıları Nijerya ve Kamerun’dan Burkina Faso, Mali ve ötesine kadar yayılma fırsatı buldu.
  • Çin’in, sansür ve gözetleme sistemleri ülke geneline yayıldı.

Hristiyanların En Çok Zulüm Gördüğü Ülkeler

Listedeki ilk 10 ülke geçen yıla benzerlik gösteriyor. Hristiyanlara zulüm söz konusu olduğunda Kuzey Kore’den sonra Afganistan, ardından Somali, Libya, Pakistan, Eritre, Yemen, İran, Nijerya ve Hindistan geliyor.

Hristiyanların En Çok Hayatlarını Kaybettiği Ülkeler

1. Nijerya: 3,530

2. Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 460

3. Pakistan: 307

4. Mozambik: 100*

5. Kamerun: 53

6. Burkina Faso: 38

7. Bilinmiyor: 36

8. Orta Afrika Cumhuriyeti: 35

9. Mali: 33

10. Bilinmiyor: 20

Hristiyanların en çok şiddet gördüğü kategoride ise, ülkeler birden değişiyor. Yukarıdaki listeden sadece Pakistan ve Hindistan kalıyor. 20 ülke artık Hıristiyanlar için Kuzey Kore’den daha tehlikeli.

İnançları nedeniyle öldürülen Hristiyan sayısı 2019’da 2.983 iken, geçen yıl bu sayısı 4.761’e ulaştı. Ölümlerin büyük çoğunluğu Afrika (yüzde 91) ve Asya (yüzde 8) kıtalarında gerçekleşti.

Afrika’nın en büyük Hristiyan nüfusuna sahip ülke olan Nijerya, ilk kez ilk 10’a girdi. Genel olarak 9. sırada yer alan Nijerya, Hristiyanlara yönelik şiddet kategorisinde 2. sırada. Hristiyanların inançları nedeniyle en çok öldürüldüğü ülke sıralamasında ise 1. Nijerya’da Fulani çobanları ile Boko Haram ve ISWAP terör örgütlerinin saldırıları sonucunda 3.800 Hristiyan hayatını kaybetti. Open Doors, Sahra altı Afrika’da, radikal örgütlerin varlığı nedeniyle Hristiyanlara yönelik şiddetin yüzde 30 arttığını tahmin ediyor.

Sudan’da ise iktidara gelen yönetimin inanç özgürlüğünü teminat almasından sonra ülke 6 yılın ardından ilk 10’dan ayrıldı. Yine de Open Doors araştırmacıları, Hristiyanlığı benimseyenlerin aileleri ve toplum tarafından saldırılara, dışlanmaya ve ayrımcılığa maruz kaldığını belirtti. Milliyetçiliğin hızla yükseldiği Hindistan üst üste üçüncü yılda ilk 10’a girdi.

Bu arada Çin, Hristiyanlara ve diğer azınlıklara yönelik devam eden gözetim ve sansür uygulamaları nedeniyle on yıl içinde ilk kez ilk 20’ye girdi. Henan ve Jiangxi eyaletlerindeki bazı bölgelerde çevrimiçi kilise hizmetlerinin izlendiği ve devlet onaylı tüm kiliselerde yüz tanıma sistemlerinin kurulduğu yönelik haberler var. Bazı kiliselerde, haçların ve diğer Hristiyan sembollerin indirilip yerine Başkan Xi Jinping’in resimlerinin ve ulusal bayrakların asıldığı bildirildi.

2021 listesine dört yeni ülke eklendi: Meksika (37.), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (40.), Mozambik (45.) ve Komorlar (50.) 

Hristiyanların En Çok Şiddet Gördüğü 10 Ülke

1. Pakistan

2. Nijerya

3. Demokratik Kongo Cumhuriyeti

4. Mozambik

5. Kamerun

6. Orta Afrika Cumhuriyeti

7. Hindistan

8. Mali

9. Güney Sudan

10. Etiyopya

Mozambik, Cabo Delgado eyaletinde aşırılık yanlısı grupların saldırıları nedeniyle 66. sıradan 21 sıra yükseldi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti,  Müttefik Demokratik Güçler’in (ADF) Hristiyanlara yönelik saldırıları nedeniyle 17 sıra birden yükseldi. Meksika ise uyuşturucu kaçakçılarının, çetelerin ve yerli halkın Hristiyanlara yönelik artan şiddet ve ayrımcılık tutumları nedeniyle 15 sıra yükseldi.

Hristiyanların kaçırılması, bu yıl yeni izlenen bir kategori oldu. Dünya çapında 1710 Hristiyan kaçırıldı. Bu kategoride ilk sırayı ise, 990 kaçırılma vakası ile Nijerya aldı. Hristiyanların iradeleri dışında evlendirilmesi de yeni izlenen kategorilerden biri. Buna göre, 1000 Hristiyanın zorla evlendirildiği Pakistan, listede ilk sırayı aldı. Asya kıtası zorla gerçekleştirilen evliliklerin yüzde 72’sini oluşturdu.

Salgın, Hristiyanların ayrımcılığa uğramasına da neden oldu. Hristiyanlar, inançları nedeniyle COVID-19 yardımlarına ulaşamadı. Hindistan’daki Hristiyanların büyük çoğunluğunun yardım dağıtım noktalarından uzaklaştırıldığı bildirildi. Benzer durum Myanmar, Nepal, Vietnam, Bangladeş, Pakistan, Orta Asya, Malezya, Kuzey Afrika, Yemen ve Sudan’da yaşanmaktadır. Ayrımcılığın hükümet yetkilileri ve çoğunlukla köy başkanları ve komiteleri tarafından gerçekleştirildiği açıklandı.

Listedeki ilk 50 ülkeden;

  • 12’si ‘aşırı zulüm’ düzeyine sahipken, 38 ülkede ‘çok yüksek’ zulüm seviyesi görülüyor.
  •  İlk 50 ülkenin dışındaki diğer 4 ülke de (Küba, Sri Lanka, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijer) ‘çok yüksek’ olarak nitelendiriliyor.
  • Ülkelerin 19’u Afrika’da (6’sı Kuzey Afrika’da), 14’ü Asya’da, 10’u Orta Doğu’da, 5’i Orta Asya’da ve 2’si Latin Amerika’da bulunuyor.
  • 34’ü resmi din olarak İslamı, 4’ü Budizmi, 2’si Hinduizmi, 1’i ateizmi, 1’i agnostisizmi ve 10’u Hristiyanlığı benimsiyor.

Dünyanın birçok yerinde zulümdeki artışa rağmen, Kuzey Kore 20 yıldır listede ilk sırada. Ülkede yaşadığı tahmin edilen 400 bin Hristiyandan 50 ila 70.000’inin hapishanelerde ve çalışma kamplarında tutulduğu düşünülüyor. İnançlarını tamamen gizli yaşamak zorunda olan Hristiyanlar, tüm aileleri ile birlikte infaz edilme veya tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Cezaevlerinde ve kamplarda korkunç koşullara ve işkencelere maruz kalan inanlıların çok azı serbest bırakılıyor.

Bununla birlikte, diğer zulüm türleri şiddete ağır basabilir. Örneğin, Orta Afrika Cumhuriyeti 25. sıradan 35. sıraya geriledi, ancak Hristiyanlara yönelik şiddet aynı düzeyde devam ediyor. Kenya 43. sıradan 49. sıraya geriledi, ancak Hristiyanlara yönelik saldırılar önemli ölçüde arttı.

Listeden dört ülke ise ayrıldı: Sri Lanka, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijer.

Kiliselerin En Çok Saldırıya Uğradığı ve Kapatıldığı Ülkeler

1. Çin: 3,088

2. Nijerya: 270

3. Angola: 100*

4. Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 100*

5. Etiyopya: 100*

6. Ruanda: 100*

7. Bangladeş: 90

8. Hindistan: 76

9. Pakistan: 68

10. Meksika: 61

Çin’de, 1.147 Hristiyan inancı nedeniyle tutukladı veya gözaltına alındı. Dünya çapında ise 4.277 Hristiyan tutuklandı. 4.488 kilisenin ise saldırıya veya kapatılmaya maruz kaldığı açıklandı. Büyük çoğunluğu ise sırasıyla Çin ve Nijerya’da gerçekleşti. Open Doors, birçok ülkede yukarıdaki ihlallerin tam olarak belgelenmesinin çok zor olduğu konusunda uyardı.

Open Doors İngiltere ve İrlanda CEO’su Henrietta Blyth, “Milyarlarca insan için zor bir yıl oldu. Ancak dünya çapında zulüm ve ayrımcılığa maruz kalan 340 milyon Hristiyan için işler daha kötü. Hindistan ve Vietnam’da inanlıların gıda yardımına ulaşamaması ve Mısır’da üç çcouk annesi Hristiyan kadının zorla din değiştirdiği haberini duyduğum için üzgünüm. Ancak umutsuzluğa kapılmıyorum. Zulme rağmen dünyanın dört bir yanındaki Hristiyanların ilham veren gücünü ve cesaretini yüz yüze gördüm. Her şeye rağmen inançlarına sadık kalan inanlıları desteklemek, teşvik etmek ve savunmak için çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Türkiye ise Listede 25. Sırada (CT)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi