20 Nisan 2024 Cumartesi

2021’de Nijerya’da 3 Bin 462 Hristiyan Öldürüldü

Yeni bir rapora göre, Nijerya’da bu yıl içinde 300 kilisenin tehdit edilmesi, saldırıya uğraması veya yıkılmasıyla sonuçlanan büyük bir zulüm dalgasının ortasında aşırılık yanlıları tarafından 3 bin’den fazla Hristiyan öldürüldü.

Uluslararası Sivil Özgürlükler Topluluğu (International Society for Civil Liberties) ve Rule of Law tarafından yayınlanan rapor, 2021’in ilk yarısında 3.462 Hristiyan’ın öldürüldüğünü bildirdi.

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), ‘‘Nijerya, bugün Hristiyanların en büyük ölüm alanı, ancak çok az kişi bunun farkında’’ diyerek yaşananlara karşı dünyayı harekete geçmeye çağırdı.

Rapora göre, ölümlerin çoğundan Fulani çobanları sorumlu. Boko Haram, ISWAP ve Fulani militanlarının saldırıları sonucunda 1.063 Hristiyan hayatını kaybetti. Uluslararası Hristiyan Kurumu, ‘‘Nijerya’nın Orta Kuşak bölgesinde Hristiyan çiftçilere saldırılar düzenleniyor ve son 20 yılda on binlerce insan hayatını kaybetti. Ayrıca her şeyini kaybeden yüz binlerce Hristiyan, mülteci olarak yaşıyor’’ dedi.

Raporda, hayatta kalan mağdurlara yeterli yardımın yapılmadığı ve tehlikelerden korunmadığı belirtilerek, ‘‘Hristiyanların ölümünden sorumlu olanların bugüne kadar adaletten kaçmaya devam etmesi, izlenmemesi, soruşturulmaması ve yargılanmaması oldukça üzücü bir durum. Hayatta kalanlar ve ölen kurbanların aileleri Nijerya Hükümeti tarafından terk edildi’’ denildi. Rapor, 2021’de yaklaşık 300 kilisenin tehdit edildiğini, saldırıya uğradığını, kapatıldığını veya yıkıldığını, en az 10 rahip veya pastörün ise kaçırıldığını veya öldürüldüğünü bildirdi.

Mike Pompeo

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaşananların oldukça ciddi olduğunu belirterek önlem alınması gerektiğini söyledi. Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi’nde (ACLJ) uluslararası ilişkilerden sorumlu kıdemli danışman Pompeo, ‘‘Silahlı örgütler geceleri köylere baskın düzenleyerek erkekleri ve kadınları öldürüyor ve çocukları kaçırıyor. Nijerya hükümeti yaşananları terör saldırısı olarak kabul etmek yerine Fulani çobanlar ile çiftçiler arasındaki çatışmalar olarak küçümsedi. Teröristler bu acımasız saldırılardan sorumlu tutulmalıdır. Afrika kıtasının en kalabalık Hristiyan nüfusuna sahip Nijerya’da Hristiyanlara yönelik zulmün en kısa zamanda sona erdirilmesi gerekiyor’’ dedi. (CHL)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi