24 Nisan 2024 Çarşamba

3000’den Fazla Mısır Kilisesi, 2 Yıldır Lisanslarını Bekliyor

Mısır’da 3000’den fazla kilise ve kiliselere bağlı dini yapı 2 yıldan uzun süredir Mısır hükümeti tarafından resmi olarak tanınmayı bekliyor. Azınlık oldukları toplumda, olumlu olarak görülebilecek bir takım yasaların çıkmasının ardından kiliselerin bekleyişi sürüyor.

Bir Hristiyan yardım kuruluşu Barnabas Fund’a göre, 2016 yılında çıkarılan “kentsel simge” yasasında Hristiyanlara yasal olarak kilise inşa etme ve mevcut kiliseleri yeniden yapılandırmanın yolu açılmıştı ve taleplerde bu yasaya dayanıyor.

Ayrıca yasaya göre, Hristiyan toplumun kiliselerini yenilemeleri kolaylaştırılıyor, ancak birçok kişiye göre yasa aynı zamanda yerel yönetime kilise inşaatlarının reddi için de ciddi bir güç sağlıyor.

Geçen yılın ardından Mısır kabinesi, 2018 yılı süresince üç değişik dalgada bazı kiliselerin yasal statüsünü onadı. 10 Ekim’de onaylanan 220 kilisenin ardından hala 3000’den fazla kilise yasal statü kazanmak için bekliyor.

İnsan hakları savunucuları yeni Mısır yasalarını eleştirmişlerdi, çünkü “valilerin, itirazda bulunacak hiçbir yol olmadan bölgede bulunan Hristiyanların sayısına oranla kilise binalarının yeterliliği ve hassas güvenlik bölgesi olması sebebiyle inşaatları reddetme hakkı bulunuyor.

Mısır Hristiyanlar’ın zulme uğradığı ülkeler sıralamasında 17. sırada bulunuyor, 2016 yılında bu yasanın çıkış sürecine kadar Mısır’da bir kilise inşa etmek veya kiliselerde yenilemeye gitmek söz konusu değildi. Aynı zamanda Kıpti Hristiyanlar yıllardır sürekli saldırılara maruz kalıyorlar. Son olarak Ekim aynın son Cuma günü yine bir kiliseye saldırı sonrasında 7 kişi ölmüş ve 19 kişi yaralanmıştı.

(BarnabasFund,Watani-NE)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi