20 Nisan 2024 Cumartesi

410 Yıllık Armaş Manastırı Çöplüğe Döndü

Kocaeli’de 1611 yılında kurulan Armaş Manastırı, üzerinden geçen 410 yıla rağmen varlığını sürdürüyor. Ancak 1800’lü yıllarda Ermeniler tarafından bir kısmı matbaa olarak kullanılan tarihi yapı, bugünlerde çöplüğe dönmüş durumda. Bölge halkı, manastırın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor.

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Akmeşe bölgesinde, 1611 yılında İran Ermenileri tarafından kurulan ‘Armaş Manastırı’ bünyesinde yer alan tarihi yapı, yok olmamak için direniyor. Akmeşe Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan tuğla örgülü tarihi yapının, 1800’lü yıllardan Ermeniler tarafından matbaa olarak kullanıldığı tarih kitaplarında yer alıyor.

Etrafı yabani otlarla sarılan, zaman içerisinde yıpranan, taşları dökülen ve çöplüğe dönen matbaa, terk edilmiş ürkütücü görüntüsüyle görenleri şaşırtıyor. Harabeye dönen matbaanın restore edilerek, turizme kazandırılmasını talep eden bölge halkı, bu isteklerini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne iletti. Tarihi yapının, ilerleyen zamanlarda restore edilmesi bekleniyor.

“BU ESERE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Rahim Varol

Tarihi yapının, 1800’lü yıllarda Ermenilerin yaşadığı sürelerde matbaa olarak kullanıldığını ifade eden Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Rahim Varol, “Bu tarihe sahip çıkmak gerekiyor. Tarihi yapının hemen yakınında bir okulumuz bulunuyor. Bu matbaa, yıkılmaya yüz tutmuş bir tarihi eserimizdir. Konuyu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a ilettik. Kendisi de bunu gündeme getirdi. Sanıyorum ki ilerleyen süreçlerde bu alanımızla ilgilenecektir” dedi.

“ESKİ YATILI OKUL YOK OLDU, BU DA YOK OLMASIN”

Eserin, Türkiye’nin en eski matbaalarından biri olduğunu kaydeden Varol, şu ifadeleri kullandı:

“Akmeşe’mizde yaşayan bir iş adamı geçtiğimiz dönemlerde ufak bir restorasyon çalışması yapmak için çalışma başlatmıştı. Fakat bazı sebeplerden dolayı durduruldu. O zamandan bu yana yapılan hiçbir şey yok.”

Varol, “Akmeşe’nin tarih kokan güzelliğine sahip çıkmamız lazım. En azından restore edilsin ve turistlere açılır” ifadelerini kullandı.

“Zaman zaman turlarla gelenler var. Mahallemizdeki caminin hemen arkasında eski yatılı bölge okulumuz vardı. Depremde çatısı yıkıldığı için yıktırıldı ve yerine yenisi yapıldı” diye konuşan Varol, “O yok oldu, bu yapının da yok olmasına müsaade edilmemeli. Bu matbaanın yapılmasından sonra büyük kitlelerle turistlerin geleceğine inanıyorum. Biliyorsunuz ki Kuzey Marmara Otoyolu’nun Akmeşe çıkışı var. Bu ulaşımı da kolaylaştırdı. Yetkililerden bu yapıya sahip çıkmalarını bekliyoruz” dedi. (NTV)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi