29 Mart 2024 Cuma

500 Yıllık Gizem Müzede Çözüldü

Papalık tarihinin en tartışmalı papalarından biri olan Papa 6. Aleksander, tüm meşru olmayan eylemlerine karşı, Vatikan’ın en önemli sanat komisyonlarının bazılarının sorumlusuydu.

Ressam Pinturicchio’nun  Papa 6. Aleksander’ın metresi Giulia Farnese’nin yüzünü kullandığı iddiaları nedeniyle tartışmaların odağında olan 500 yıllık Madonna resminin gizemini çözmek için Roma Capitoline Müzesi’nde bir sergi düzenleniyor.

Bu sergide 500 yıl önce tamamlanan Pinturicchio’nun resmettiği Madonna’nın yüzü ile Giorgio Vasari’nin Giulia Farnese’nin portresi ilk kez yan yana getiriliyor.

Müze Müdürü Françesko Buranelli, “Rönesans dönemi ressamlarından olan Vasari, bu portre ile Madonna resmi arasındaki ilgili hipotezini herhangi bir delil olmadan Papalık mahkemelerine dile getirmişti. Beş yüzyıl  sonra geride çok fazla portre bırakmayan Giulia Farnese’nin görüntüsünü yeniden yapılandırarak bu efsaneyi parçaladık. Neyse ki, Pinturicchio’nun diğer Madonna’larına kıyasla, Papa’nın en yüksek tapınakta dizlerinin üzerinde ilk kez bir kadınsı yüzün bulunduğu bir Meryem’i sunuyoruz “dedi.

Bu yeniden yapılanma ile Capitoline Müzesi nihayet kendi son yargısına varabilir. “Vasari’nin haberi, bugünkü ‘sahte haberler’ gibi yanlış bir uyarıydı ve bu yanlışlık yalnızca popüler bir söylenti olarak yayıldı.”

Arada beş yüz yıllık bir boşluk olmasına rağmen, Pinturicchio’nun resminin tartışılması ve “sahte haberler” günümüzle daha da alakalı görünüyor.(Seyfi Genç)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi