20 Nisan 2024 Cumartesi

65 Bin Yıl Önceki Duvar Resimlerini Neandertallerin Yaptığı Kanıtlandı

Bilim insanları, İspanya’nın güneyinde yer alan Cueva de Ardales mağarasındaki çizimlerin Neandertaller* tarafından yapıldığını kanıtladı. Yaklaşık 65 bin yaşında olan ve kırmızı pigment boyası kullanılarak yapılan çizimlerin Neandertallerin, daha önce düşünülenden daha zeki ve sosyal bireyler olduğunu gösteriyor.

Fransa’da yer alan Bordeaux Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun zamandır cahil ve vahşi olarak algılanan Neandertaller, yaklaşık 65 bin yıl önce bir İspanyol mağarasında, ilkel sanatın en erken örneklerini verdi. 

İspanya’nın güneyinde yer alan Cueva de Ardales mağarasında dikitler üzerinde bulunan kırmızı aşı boyası pigmentini soyu tükenmiş Neandertallere bağlayan 2018 tarihli bir çalışma bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratmıştı. Yapılan çalışma, çizimlerin en az 64 bin 800 yaşında olduğunu ve modern insanların kıtada yaşamadığı bir zamanda yapıldığını öne sürdü. 

PÜSKÜRTME VE ÜFLEME YOLUYLA UYGULANDI

Ancak PNAS dergisinde yayımlanan yeni makalenin yazarlarından Francesco d’Errico, “Bulgu tartışmalıydı ve demir oksit akışının bir sonucu olarak çizimlerin doğal süreçlerde ortaya çıkması mümkün olabilirdi. Bu durumu, analiz ettik. Çalışma, pigmentlerin bileşiminin ve yerleşiminin doğal süreçlerle tutarlı olmadığını ortaya çıkardı. Pigmentlerin, püskürtme ve üfleme yoluyla uygulandığı kanıtladık” dedi.

10 BİN YIL İÇERİSİNE DAĞILDI

Diğer taraftan, çizimlerden alınan örnekler, mağaralardan alınan doğal dokularla eşleşmedi ve bu da pigmentlerin harici bir kaynaktan geldiğini düşündürdü. Daha ayrıntılı tarihleme, pigmentlerin,10 bin yıldan daha uzun bir süre ayrıldığını ve  zaman içinde farklı noktalarda uygulandığını gösterdi.

D’Errico, “Bu, durum Neandertallerin birkaç bin yıl boyunca birkaç kez mağarayı pigmentlerle işaretlemek için geldikleri hipotezini destekliyor” dedi.

Öte yandan d’Errico, Neandertal sanatının Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndaki mamut dişlerinden yapılmış Denisova süsleri ile Fransa’nın Chauvet-Pont d’Arc mağarasında bulunanlar gibi tarih öncesi modern insanlar tarafından yapılan duvar resimleriyle karşılaştırmanın zor olduğunu söyledi.

Ancak yeni bulgu, soyu yaklaşık 40 bin yıl önce soyu tükenmiş Neandertallerin, uzun süredir tasvir edildikleri Homo sapiens’in kaba akrabaları olmadığına dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor.

Bununla birlikte ekip, pigmentlerin “sanat” olmadığını, “bir alanın sembolik önemini sürdürmeyi amaçlayan grafik davranışların sonucu” olduğunu yazdı.

Mağara oluşumları bazı Neandertal topluluklarının sembolik sistemlerinde temel bir rol oynadı, ancak bu sembollerin ne anlama geldiği şimdilik sırrını koruyor. (Ntv)

Neandertal ya da Neandertal insanı: günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış insan türüdür.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi