20 Nisan 2024 Cumartesi

70 Yaşındaki Başrahip, 21 Yıldır İdlib’de Görev Yapıyor

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib kentindeki Kıneyye Kilisesi Başrahibi Hanna Celluf, 21 yıldır görevini sürdürdüğünü ve ibadetlerini özgürce gerçekleştirdiğini belirtti.

Başrahip Hanna Celluf

2011’de başlayan iç savaş öncesi yoğun olarak Halep, İdlib, Şam, Hama ve El Cezire bölgelerinde yaşayan Hristiyanların büyük kısmı, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı veya yerinden edildi. İç savaş öncesinde İdlib civarındaki Hristiyanların sayısı 10 bini aşarken, günümüzde bu sayı 600’e kadar düşmüş durumda. İdlib’i terk etmeyen 210 Hristiyan, Cisir eş Suğur ilçesindeki Kıneyye Kilisesi’nde ibadet ediyor. İç savaş ortamına rağmen doğal dokusu korunan kilisenin içerisinde tarihi eserler de bulunuyor.

‘Kutsal Toprakların Koruyucusu Fransisken Rahiplerinden’ 70 yaşındaki ‏Hanna Celluf, 21 yıldır Kıneyye Kilisesi’nde başrahip olarak görev yapıyor. Celluf, ‘‘İdlib’deki Hristiyanlara hizmet ediyorum. Kutsal Toprakların Velayeti Fransisken Rahiplerinin bir Hristiyan’ı olmaktan onur duyuyorum. Zaman zaman Suriye’nin diğer illerinde yaşayan Hristiyan aileler evlerine geri dönüyor. Onları karşılıyoruz. Günlük hayatımızda ibadetlerimizi yerine getiriyoruz. Kilisede faaliyetlerimizi yürütürken herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmıyoruz. Genel olarak çevremizle ilişkilerimiz mükemmel durumda. Aramızda kardeşlik sevgisi var’’ dedi.

‘‘Siz neden İdlib’i terk etmediniz?’’ sorusu yöneltilen Celluf, ‘‘Kimse köklerini terk etmez. Çünkü Hristiyanlar Antakya’da kök salmıştır. O zamandan bugüne kadar köklerimiz ayakta kalmıştır. Atalarımız ve ailelerimiz burada yaşadı. Biz de burada ölene kadar yaşayacağız. Bölgede Rum Ortodoks ile Protestan ve Latin Katolik kiliselerine bağlı çok sayıda Hristiyan var. Katolik Kilisesi olarak diğer mezheplerle bir farkımız yok. İbadetlerimizi beraber yerine ediyoruz. Beraber yaşıyoruz, dertlerimizi paylaşıyoruz. Rum, Ortodoks, Ermeni olarak aramızda fark yok. Hepimiz tek olan Tanrı’ya ve İsa Mesih’e tapıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

Papa Françesko’nun kendilerine mektup yazdığını belirten Celluf, ‘‘Papa, buradaki insanlarla yaşayarak hayatımızı ve fedakârlıklarımızı sürdürmemiz için bizlere bir teşvik mektubu yazdı. Burada yaşayan Hristiyanları cesaretlendirerek onlara umut vermemiz gerektiğini belirtti. Bir gün bu topraklara barış geleceğini söyledi’’ ifadelerini kullandı.

Celluf, ‘‘Çocuklarımıza insanlarla barış içinde yaşayabilmeleri için Hristiyan terbiyesi veriyoruz. Çünkü yaşadıkları hayatları imanlarına tanıklık edecek. İsa Mesih, Hristiyanlara ‘Yeryüzünün tuz sizsiniz’ der. Güven ve huzur içinde yaşayabilmemiz için bizlere yardım eden herkese teşekkür ederiz’’ dedi. (AA)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi