23 Nisan 2024 Salı

7,7 Büyüklüğünde Deprem 10 İli Vurdu: Şehirlerde Son Durum

Deprem uzmanı Okan Tüysüz: 17 Ağustos’tan bu yana yaşadığımız en büyük deprem.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sabah 04.17’de yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı. Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’da binalar yıkıldı. 10 kente bağlı ilçelerde ve köylerde de büyük hasar var. AFAD’dan yapılan son açıklamaya göre, 76 kişi hayatını kaybederken 440 kişi ise yaralı durumda. İçişleri Bakanı Soylu, “Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” açıklamasını yaptı.

KAHRAMANMARAŞ

Sabah saat 4.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD, merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı. 

AFAD, depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 42 artçı sarsıntı meydana geldiğini duyurdu. Depremin şiddeti Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı da sarstı. Bütün kentlerde yıkılan binalar ve enkaz altında kalan vatandaşlar var. 

OSMANİYE

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 65 binanın yıkıldığını, 7 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

ADIYAMAN

Adıyaman Valisi: En az 100 bina yıkıldı, 28 vatandaşımız hayatını kaybetti. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, kentte 6 binanın yıkıldığını, 6 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 79 kişinin yaralandığını açıkladı. 

MALATYA

Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “Şu an 17 vatandaşımız vefat etti, 77 vatandaşımız da yaralı. Kentte 19 bina yıkıldı” dedi. 

GAZİANTEP

Depremin ilk anından itibaren 657 ihbar aldıklarını belirten Gaziantep Valisi Davut Gül, kent genelinde 531 göçük olduğunu açıkladı. 

HATAY

Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentte yıkılan binalar bulunduğunu belirterek, “Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var.” dedi.

DÖRDÜNCÜ SEVİYEDE ALARM VERİLDİ

İçişleri Bakanı Soylu,  artçıların yaşandığını belirtirken, “Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi.

Deprem bölgesine gidecek araçlara trafiğe çıkmamaları için çağrı yapıldı. Ayrıca, iletişimdeki yoğunluk nedeniyle deprim bölgesi dışında cep telefonlarının kullanılmaması istendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcık’ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’u arayarak bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı mehmet Kasapoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezinde koordine ediyor.

DEPREM SONRASI KAPALI TÜM TELEFON HATLARI AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kahramanmaraş’taki deprem nedeniyle tüm GSM operatörlerinin kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarının açıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörlerinin kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarının açılacağı ve internet hizmeti sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır” bilgisi paylaşıldı.

“BÖLGEDE SON YILLARIN EN BÜYÜK DEPREMİ”

Yabancı ajanslar sarsıntıyı “bölgede son yılların en büyük depremi” olarak tanımladı. Deprem, Suriye ve Lübnan’dan Gürcistan’a kadar hissedildi.

Deprem uzmanı Okan Tüysüz, Kahramanmaraş’taki 7,7 büyüklüğündeki depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi. Tüysüz, “17 Ağustos 1999’dan bu yana yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlara geçti” dedi.

KİLİSELER YIKILDI

İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesi
İskenderun Müjdeleme Katolik Kilisesi

İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nin ayin alanı tamamen yıkılırken, Arsuz Ortodoks ve İskenderun Ortodoks Kilisesi de depremden ağır hasarlar aldılar.

Arsuz Ortodoks Kilisesi
İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi

(NTV, SAT-7 TÜRK)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi