fbpx
16 Mayıs 2024 Perşembe

Kutsal Oruç Dönemi’nin ‘İkonalar Pazarı’ Ayinleri Gerçekleşti

Kutsal Oruç Dönemi’nin içinde kutlanan İkonalar Pazarı, İstanbul, İzmir, Hatay ve Mersin bölgelerinde çoğunlukta yaşayan Rum Ortodokslar Kiliseleri’nde Covid-19 önlemleri kapsamında ayinler düzenlendi. İstanbul Rum Patrikhanesi’nde yapılan ayini yöneten İstanbul Rum Patriği Patrik Bartholomeos ikonaları kutsadı. Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesinde ve Mersin’de bulunan Aziz Mihail ve Aziz Cebrail Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayinlerle İkonalar Pazarı kutlandı. İncil’den bölümlerin okunduğu, mumların yakılıp duaların edildiği kutsal ayinde ayrıca ikonaların kutsanması da gerçekleştirildi.

Hatay’daki bazı cemaat üyeleri, Kilise Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu öncülüğünde, evlerinden getirdikleri ikonalarla birlikte kilise içinde tur atarken, güne özel dualar okundu.

Kutsal Oruç Döneminde gerçekleştirilen bu özel ayin, Hatay’ın diğer Ortodoks Kiliseleri’nde de gerçekleştirildi. İkonalar Pazarı Ayini için Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi, Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesi ve Altınözü Sarılar Mahallesi Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesinde de cemaat üyeleri bir araya geldi.

Kutsal İkonalar her yere yayılmış Tanrılar değildir

Kutsalların İkonaları, insanın ”Tanrı’nın suretinde ve benzerliğinde yaratıldığına” ve arınma yoluyla Tanrı’nın yaşayan imgesi olarak kutsallaştığına tanıklık eder. Mesih’in Kilisesi, İmparator Leo Isaurian’ın hükümdarlığından (717-741) Theophilos’un hükümdarlığının (829-842) sonuna kadar, yüz yıldan fazla bir süre boyunca kötü inançlı ikona kırıcıların (ikonaklast) eziyetlerine maruz kaldı.

Theophilos’un ölümünden sonra onun dul kalan eşi İmparatoriçe Theodora, Patrik Methodios ile birlikte Ortodoksluğu korumak için savaş verdi. Hatırası sonsuz olan bu Kraliçe, Patrik Methodius’un ve diğer iman tanıklarının ve doğru kişilerin önünde Tanrı’nın ikonasına saygı gösterip şu kutsal sözleri söyledi:“…Bilin ki Kutsal İkonalar her yere yayılmış Tanrılar değildir ve onlara asla tapılmaz ama her kim kutsal ikonalara gerekli saygıyı göstermezse, sadece prototipin imgeleri oldukları için onlara sevgi kaynaklı bir saygı göstermezse, lanet olsun ona!.”

787 yılında Efes’te toplanan yedinci evrensel konsil kararlarıyla kilise, ölümcül ve yalancı öğretiye karşı zafer kazanmıştı. Bu kutlamalar 842 yılında tesis edilmiş ve bugün de kiliselerde ‘Sinozikon’ adı verilen resmi bir belge okunurdu. Bu belge bütün hurafe ve sapkınlık sahiplerini isimleriyle yasaklardı. Ortodoksluk ataların, azizlerin ve doğruların kilisesidir. Eski ahit peygamberlerinin önceden haber verdiği ve havarilerden teslim alınan, ataların kaleme aldığı ve dünyanın onayladığı konular kutlanıyor. Kutsal kilise bunlar vasıtasıyla doğru görüşte kalmış ve Rab İsa Mesih’ten teslim alınmış olan gerçeği bütün dünyaya göstermiştir.

İşte bu İkonalar Pazarı’nda İstanbul, İzmir, Hatay ve Mersin bölgelerinde çoğunlukta yaşayan Ortodokslar da bu kutsal olayı hatırlıyor ve saygıdeğer günü, gerçek öğretinin sapkınlığa karşı zaferinin Pazar’ı olarak adlandırıyorlar. (SAT-7 Türk/İlyas Edip Terbiyeli)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi