19 Mart 2024 Salı

Kutsal Kitap Yaklaşık 700 Dile Çevrildi

Wycliffe Kutsal Kitap tercümanlarından gelen son rakamlara göre, 2018 yılında 683 olan Kutsal Kitap çevirisi, günümüzde 698 dile çevrildi. Geçen yıla göre Yeni Antlaşma çeviri sayısı 1534’ten 1548’e yükselirken, Kutsal Kitap’ın bazı bölümlerinin çevrildiği dil sayısı 1133’ten 1138’e yükseldi.

Wycliffe, 161 ülkedeki 2617 dilde aktif şekilde çalışmalarına devam ederken, SIL adlı kuruluş, bu çalışmanın dörtte üçünde yer aldığını söyledi.

Wycliffe’te İstatistikçi olarak görev yapan Peter Brassington, ‘‘Bunlar cesaret verici rakamlar ve çeviri ekibinin dünya genelinde gösterdiği muazzam çalışmayı temsil ediyor. Yıldan yıla değişiklikler her zaman çarpıcı olmasa da, Kutsal Kitap tercümesi özel, uzun vadeli bir çaba gerektiriyor. Şu an biten çeviriler genelde yıllar önce başladı. Wycliffe’ye 1996 yılında katıldım. O dönemden günümüze kadar Kutsal Kitap’ın çevrildiği dillerin sayısı 2 katına çıktı’’ dedi.

James Poole

Wycliffe Yönetim Direktörü James Poole, ‘‘İnsanların Yeni Ahit’i veya Kutsal Kitap’ı kendi dillerinde okumanın böyle bir fark yarattığını gördük. Son 12 ayda Yeni Ahit’in Keliko, Wamey ve Nyakyusa dillerindeki çevirilerinde sevinç ve heyecanı görmek, Kutsal Yazılara sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İnsanlar, Tanrı Sözü’nü tam bir anlayışla okuduklarında tam bir değişim başlıyor’’ dedi.

Tüm bu ilerlemelere rağmen, daha uzun bir yol var. Wycliffe’ye göre, dünyada işaret dili de dahil olmak üzere aktif olarak konuşulan dil sayısı 7.353’tür. Kutsal Kitap’ın bazı kısımlarının çevrildiği dil sayısı 3.394 olsa da, 252 milyon insan tarafından konuşulan 3.969 dilde tek bir ayetin çevirisi bile bulunmamakta.

Poole, ‘‘İstatistiklerin gösterdiği gibi, yapılacak çok iş var. Yaklaşık 1.5 milyar insanın Kutsal Kitap’ı kendi dilinde okuyabileceği bir tercüması yok. Bu oran, dünya nüfusunun beşte biri. Wcyliffe bu yüzden, Tanrı’nın sözlerini tüm bu dillere çevirmek için gayretli bir şekilde çalışmaya devam ediyor’’ açıklamasında bulundu. (CT)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi