29 Mart 2024 Cuma

Yunanistan’daki Katolik Liderler Ülkede Meydana Gelen Orman Yangınlarından Ders Almaya Çağırdı

Yunanistan’daki Katolik liderler, ülkelerinde en az 91 kişinin öldüğü ve 500’den fazla kişinin yaralandığı yüzyılın en kötü orman yangınlarından ders almaya çağırdı.

Yunan piskoposlar konferansının genel sekreteri Başpiskopos Nikolaos Printezis, “Bu trajedinin ardından Avrupa’nın her yanından yardım ve destek geldi. Sanırım bu yardımlar sayesinde şoku atlatacağız.” dedi.

Başpiskopos Printezis Katolik Haber Servisine ise, “Hala birçok tehlike söz konusu ve bu felaketlerin tekrarlanmasını önlemek için somut adımlara ihtiyacımız var. Hükümetimiz, kiliselerimiz ve genel olarak halk bundan ders almalıdır. ”diye söyledi.  

Yüksek rüzgarlarla körüklenen çok sayıda yangın  yüzlerce evi ve işletmeyi yok ettikten sonra, kurtarma ekipleri, Atina’nın dış mahallelerindeki yanmış enkaz içinde kayıp insanları aramaya devam etti.

Başpiskopos, Yunanistan ‘ın sekiz yıl süren ekonomik krizden kaynaklanan 270 milyar dolarlık bir uluslararası kurtarma paketini sonlandırmak için yapılan Haziran anlaşmasının ardından iyileşen koşulların artmasıyla tam umutların yükseldiği sırada bu krizin gerçekleşmiş olduğunu da kaydetti.

Printezis, “Bazı Katolik aileler de yakınlarını kaybetti ve piskoposluk bölgelerimizin hepsi hayatlarını kaybedenlerin ruhunu dualarla anımsadığı ayinler yaptı.” dedi.

“Bunlar Yunanistan için zor zamanlar ve sadece hükümet yetkililerini eleştirmek ve karşı çıkmaktan ziyade, tüm kesimin bütün ülke için işbirliği yapması ve birlikte çalışması esastır.” diye sözlerini tamamladı.

Caritas Yunanistan ise, hayatta kalanlara “psiko-sosyal desteğin” yanı sıra yaşamsal ihtiyaçlarının olduğuna dikkat çekti ve Atina Başpiskoposluğu’nun topladığı yardımların da organize edildiğini beyan etti.

Bu arada, Piskoposluk konferans başkanı Atina Başpiskoposu Sevastianos Rossolatos, İtalya’nın İnanç Haber Servisi’ne, birkaç şehir sakininin, alevlerden kaçmak için denize açılması sebebiyle trajik bir tablo çizdiğine dikkat çekti.  Kilise liderlerinin, başkalarını kurtarmak için hayatlarını riske atanlara ise minnettar olduğunu ayrıca ekledi.

Yunanistan ve Atina Başpiskoposu Leronymos ise,  bir Ortodoks manastırının yandığı Penteli’yi ziyaretinde gazetecilere, ülkede düzinelerce insanın kayıp olduğu bu zamanda “inanç, dua ve hepsinden önemlisi gerçekçi bir desteğe” ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Ancak Printezis, Ortodoks liderlerin Katolik yardım tekliflerine cevap vermemiş olması ve krizin “kiliseleri bir araya getirmemiş olması sebebiyle” üzgün olduğunu da ayrıca sözlerine ekledi.

“Katolikler Yunanistan’da hala büyük zorluklarla karşılaşıyorlar; bazı Ortodoks liderlerle dostane ilişkilerimiz var ve her zaman işbirliği yapmaya hazır olmamıza rağmen, resmi olarak ekümenik ilişkiler yok. ” dedi.

“Elbette, iyimser kalmak zorundayız.  Fakat bunun gibi felaketlerden de ders almalıyız ve sadece felaketler sonucu bir araya gelmeyi bırakmalıyız. Geleceği düşünmeli ve her zaman birlikte çalışmaya hazır olmalıyız. ”

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi