18 Nisan 2024 Perşembe

AB Kültürel Miras Ödülü Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne Verildi

Kültürel miras alanında en prestijli ödüllerinden olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü Europa Nostra Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne layık görüldü. Surp Giragos Kilisesi’nde yapılması istenen ödül töreni, sokağa çıkma yasakları nedeniyle İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’nde yapıldı. Düzenlenen törene Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan yardımcısı Andreea Schmindt, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık katıldı.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, törende ilk olarak konuşan Europa Nostra Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne bu ödülün verilme nedeninin toplumsal uzlamayı çok iyi temsil etmesi ve kilisenin doğru bir şekilde restore edilmesi olduğunu söyledi.

“AB Türkiye’deki çatışmalara şahit”

Gülersoy’un ardından konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan yardımcısı Andreea Schmindt, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki bu çatışmalara şahit olduğunu belirterek, barışın ve eşit koşullarda yaşamanın yan yana olduğu bir coğrafyada yaşamak istediklerini dile getirdi.

AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Andrea Schmidt,  cemaatsiz kalmış olan bir kilisenin yerel destekle restore edilmesinin önemine dikkat çekti. Schmidt, “Biz bugün Surp Giragos’ta olmadığımız için çok üzgünüm. Orada yaşanan can kayıplarının yanı sıra kültürel mirasın karşı karşıya kaldığı tehlike nedeniyle de üzgünüz.” dedi. Sur’daki çatışmalardan dolayı hem insanlar için hem de tarihi doku için çok endişeli ve üzgün olduklarını belirten Schmindt, Türkiye’nin AB kriterlerini tamamlayıp bir AB ülkesi olmasını umut ettiklerini belirtti.

Yrd. Doç.Dr. Meral Halifeoğlu, restorasyona ilişkin kısa bir sunum yaptı. Sunumun ardından Europa Nostra ödülü, Euroya Nostra Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy tarafından restorasyon ekibine ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı’ya verildi.

Kültürel miras tehlikeyle karşı karşıya

Törende Europa Nostra Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nuran Gülersoy, Europa Nostra’nın kurumsal yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık da kilisenin restorasyon sürecinde Diyarbakır’da verilen desteğe vurgu yaptı. Ayık “Biz başladığımızda çatısı yerle bir olmuştu. Belediyenin morali bize en büyük destek oldu. Restorasyondan sonra bölgenin sosyal ve ekonomik yapısında önemli etki sağladı. Bu ödül törenini Diyarbakır’da yapmak isterdik. Umarım eski günlere dönebiliriz” diye konuştu.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 2010 yılında Ermeni toplumunun büyük çabaları sonucunda restore edildi. Kilisenin restorasyonu, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra, Avrupa’nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra 2015 ödülüne layık görüldü. (imctv / Agos / BA)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi