19 Nisan 2024 Cuma

Açılan İki Yeni Dava, Din Okullarına Karşı Ayrımcılığa Son Vermeyi Amaçlıyor

Bir eğitimsel tercih savunuculuğu grubu, ABD’nin Washington ve Maine eyaletlerindeki yasaların dini okul ve kamu yardımı ile ilgili diğer inanç temelli örgütlere karşı anayasaya aykırı olarak ayrımcılık yaptığını ileri süren iki davaya destek veriyor .

Adalet Enstitüsü’nün davaları, Yüksek Mahkemenin 2017’de Missouri Kilisesi’nin laik yardım programlarından çıkarılmaması gerektiğine hüküm veren kararına dayanarak açıldı.

Bu kurum Maine’de, devlet okullarının tercih programından dini okulları yasaklama politikasına karşı yasal bir itirazda bulunan üç aileye destek veriyor. Maine’nin birçok bölgesinde, şehirler kamu liseleri için bölgelendirme yapılmasına izin verecek kadar geniş değildir. Bu nedenle devlet, ailelere, hem özel hem de devlet okulları dahil olmak üzere, tercih ettikleri okullara para yardımı veriyor. Ancak yasaya göre, aileler çocuklarını dini okullara göndermek için bu para yardımını kullanamaz.

Maine eyaletinin ABD bölge mahkemesinde “Ebeveynlerinin mezhepsel okullara göndermeyi tercih ettikleri çocuklara yönelik harç yardımı ödemelerini yasaklayarak, ebeveynleri çocukları için ya eğitim fonlarından yararlanmaktan ya da çocuklarını istedikleri okula gönderme haklarından vazgeçmeye zorluyor” ifadesiyle dava açıldı. “Davalı, harç yardımı hakkına sahip öğrenciler ve ebeveynlerinin özel laik tercihlerine izin verirken mezhepsel tercihlerini reddetmek konusunda, zorlayıcı ve hatta meşru bir hakka sahip değildir” diye belirtildi.

Washington’da, Adalet Enstitüsü, Spokane’daki bir Hristiyan okulunun ve Whitworth Üniversitesi’ndeki öğrencilerin, eyaletin bir ‘work-study’ (Oku-Çalış) programından dini grupların dışlanması politikasına karşı birlikte açtıkları davaları desteklemekte.

Yarı zamanlı işlerde çalışırken kolej öğrencilerinin kazançlarının bir kısmını ödeyen Work-Study Programı’ndaki öğrenciler; kamu, özel, kar amacı güden ve kar amacı gütmeyen işverenler için çalışabilirler. Ancak, mezhepsel olan işverenler hariç tutulur.

Summit Christian Academy’nin Spokane Hristiyan okulunu temsil eden avukat, okulun üniversite öğrencilerine ödeme yapmak için federal yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Adalet Enstitüsü’nün kıdemli avukatlarından Michael Bindas yaptığı açıklamada, “Washington’un Work-study Programından mezhep seçeneklerinin dışlanması, açık bir dini ayrımcılık davasıdır. ABD Anayasası, hükümetin dine karşı düşmanca değil, tarafsız olmasını zorunlu kılıyor. Work-study fırsatlarını öğrencilere sadece dini bir işveren için çalışmak istedikleri için reddederek, Washington Anayasaya aykırı hareket ediyor” diye belirtti.(CHL)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi