20 Nisan 2024 Cumartesi

Afganistan’da Hristiyanlar İnsani Yardıma Erişmekte Zorlanıyor

Uluslararası Hristiyan Kuruluşu (ICC), Afganistan’daki Hristiyanların Taliban yönetimi altında ve komşu ülkelerde gördüğü zulüm nedeniyle insani yardıma erişmekte zorlandıkları konusunda uyardı.

Uluslararası toplumu, Taliban’ın uyguladığı baskı karşısında harekete geçmeye çağıran ICC, Taliban’ın daha yumuşak bir görüntü sunma girişimlerini, gerçek ideolojilerini gizlemeye çalışmalarına bağladı. Şiddetli zulme maruz kalan grupların başında ise Hristiyanlar yer alıyor. Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC) Savunuculuk Direktörü Matias Perttula, ‘‘Taliban, katı dini kurallara uymayan herkese zulmetmeye ve baskı uygulamaya devam ediyor. Uluslararası toplum, bu baskıyı sona erdirmeye çalışmalı’’ dedi.

Afganistan’daki Hristiyanlara yönelik zulüm, Taliban’ın inanç özgürlüğü üzerindeki etkisini araştıran ICC raporunda detaylandırıldı. Raporda Hristiyanların katledildiği, işkence gördüğü, kaçırıldığı ve fidye için tutulduğu belirtildi. Taliban’ın Hristiyanları ortaya çıkarmak için ibadet yerlerini takibe aldığı ve şüphelendikleri kişilerin telefonlarına el koyduğu açıklandı.

Raporda, ‘‘Taliban’ın ülkedeki Hristiyan varlığını gizleme politikası, inanlıları saklanmaya zorluyor. Politika, Hristiyanları iş hayatında dışlayarak yaşam şartlarını zorlaştırıyor. Taliban, Hristiyanların Afganistan toplumunda yer almamasını sağlıyor’’ ifadeleri yer aldı. 

Öte yandan, Afganistan’dan ayrılmak sadece küçük bir grubun yararlandığı kısıtlı bir ayrıcalıktır. Yaşlıların, dulların ve bekâr kadınların ülkeden ayrılma ihtimali oldukça düşük. Kaçmayı başaranlar bile Pakistan gibi komşu ülkelerde zulme maruz kalıyor. Öyle ki, komşu ülkelerde uğradıkları zulüm nedeniyle bazıları Afganistan’a geri döndü.

Raporda, ‘‘Pakistan, Afganlar için çıkış kapısı olmaya devam ediyor. Ancak Pakistan’da, insani yardım almaları engellenen Hristiyanlar, aynı zamanda istismara maruz kalıyor. Özellikle Hristiyanlar toplumdan dışlanıyor ve bazıları Afganistan’a geri dönmek zorunda kalıyor’’ ifadeleri yer aldı. 

ICC’nin Kıdemli Müdür Yardımcısı Claire Evans, ‘‘Afgan Hristiyanlar, ülkelerinde veya komşu ülkelerde insani yardıma ulaşamıyor. Ülkedeki inanlılara insani yardım sağlamak, uzun vadeli bir strateji gerektiriyor’’ dedi. (CT)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi