18 Nisan 2024 Perşembe

Ahit Sandığı Aranırken Birçok Tarihi İpucu Keşfedildi

Batı Şeria’nın Şilo bölgesinde bulunan arkeologlar, Ahit sandığını bulmak için yaptıkları araştırma sırasında üzerinde 10 Emir’in yazılı olduğu taş tabletlerin varlığının kanıtlanmasına yaklaştıklarını gösteren tarihi ipuçları keşfettiklerini söylediler.

Tapınağın İlk Dönemi Öncesine Dair Kanıtlar Bulundu

İsrail Times, Şilo bölgesindeki araştırmacıların Kutsal Kitap inanlılarının ışığı olduğu gibi aynı zamanda bir tarih kitabı olduğuna ve insanlığın geçmişine dair ayetlerden kanıt bulmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

Kutsal Kitap’ta Şilo, Tapınak ve Ahit  Sandığı’nın bulunduğu, Tanrı’nın dünyevi konutu olarak inanılan bir bölge olarak işaret edilir.

Araştırmacıların yayımladığı makalede, yıllardır sürmekte olan kazıların sonucunda, “Tapınağın ilk dönemi öncesine ait çanak çömleklerin” bulunduğuna işaret edilerek, bu keşiflerin “küçük delilleri” olmadığına aksine “cesaret verici” olduklarına dikkat çekildi.

Makalede ayrıca, “Keşfedilen kapların, bölgenin Kutsal Kitap’ta bahsedildiği gibi ani bir şekilde boşaltılmış olduğuna dair kanıtlarında olduğuna dikkat çekildi. Araştırmacılar tüm bunlara ek olarak dini kullanımla bağlantılı olabilecek kupa, kadeh veya ayin kadehi bulduklarını belirttiler.”

Arkeolog Ekip Güçlü Bir İnanca Sahip 

Stripling, “Kutsal Kitap’ın güvenilmez olduğunu söyleyen birçoklarının aksine, biz onu tamamıyla güvenilir bulduğumuz gibi tarihsel bir belge olarak da ele alıyoruz”dedi. “Kanıt, kanıttır” ifadesini de sözlerine ekledi.

Kutsal Kitap’ın, Mezmurlar ve Yeremya kitaplarında, İsralliler’in Ahit Sandığını çalan Filistinliler tarafından yenilgiye uğratıldığı ve Şilo’un ise harap edildiği belirtiliyor.

Sivil Yönetim’deki arkeoloji koordinasyon sorumlusu Hanina Hizami ise, 10 seramik kavanoz ‘un keşfinin ardından Shiloh’un harapedilmesi hakkında kanıt olabileceğini söyledi. Hizami, “Bu keşif gerçekten çok heyecan verici bulguları gözler önüne seriyor ve Filistin istilası ile Shilohta meydana gelen yıkım yangından kaynaklanmış” olabilir dedi.

Kanıtlar Kutsal Kitap Okunurken Etki Sağlayacak

Şilo’daki kazı hakkında konuşmaya devam eden Stripping, finansal destek verenlere şunları söylemeyi ihmal etmedi: “ Tanrı’nın, insanların gelecekte Kutsal Kitap’ı okurken doğrudan etkisi altında kalacakları bir kapıyı bize Şilo bölgesinde nasıl ve ne şartlarda sunduğunu düşünürken içimi büyük bir hayranlık duygusu sardı. Mayıs ayında topraktaki kazıkları ve kazının ilk sezonunda bizimle çalışacak yaklaşık 100 kişilik gönüllü çalışanı gözümün önüne getirdim.”

Ahit Sandığı Aranmaya Devam Ediliyor

Fransa ve İsrail’den arkeolog ekiplerin birbirlerinden ayrı olarak bölgede keşfedilmemiş son yerlerden biri olduğu söylenen Yeruşalim’in dışında kalan Kiryat Yearim antik bölgesinde Ahit Sandığını aramaya devam ettikleri biliniyor. Tel Aviv Üniversitesi’nden Pro. İsrail Finkelstein, “Bu bölge çeşitli sebeplerden önemlidir. Yeruşalim tepeleri şu ana kadar incelenmemiş ve büyük merkez bir bölgedir. Burası Yahuda’daki sistematik bir arkeolojik kazının tek anahtar bölgesi olabilir” dedi.

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi