19 Nisan 2024 Cuma

Ahtamar Surp Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi Düzenlendi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Anadolu’da saklı kalmış anıtlar günyüzüne çıkıyor” projesi kapsamında Van Gölü’ndeki Ahtamar Adası’nda bulunan Surp Haç Patriklik Kilisesi ile ilgili bir fotograf sergisi düzenlendi.

Serginin açılışı 23 Temmuz 2019, Salı, saat 19.00’da Topkapı Sarayı külliyesinde bulunan Aya İrini Kilisesi’nin girişinde gerçekleşti. Sergi ise Kilise’nin içinde yer almaktaydı.

Patriklik Makamı adına, Patriklik Kaymakamı Episkopos Sahak Maşalyan, Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan, Patriklik Genel Sekreteri Başrahip Tatul Anuşyan, Kd. Peder Krikor Damadyan, Peder Şirvan Mürzyan ve Diyakos Vağarşag Seropyan davetliydi. Davetliler arasında Cemaat ve Kilise Yönetim Kurulu temsilcileri de yer almaktaydı.

Rum Patriği Kadasetli Bartholomeos Hazretleri adına Rahip Dimitri ve Musevi Cemaati Hahambaşısı Rav İshak Haleva da davetliler arasındaydı.

Açılıştan sonra davetliler fotograf sanatçısı İzzet Keribar tarafından çekilen fotograflardan oluşan sergiyi ziyaret ettiler.


İletişim Başkanlığı yetkililerinin açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu. Cumhurbaşkanı bu asırlık mabede sahip çıkıldığını, şu anda ziyaretçilerini daha görkemli bir şekilde ağırladığını, aynı şekilde Anadolu’da saklı kalmış anıtlarının restorasyon ve tanıtımının yapımına devam edileceğini ifade etti.

Özel olarak ve Türkçe olarak hazırlanmış bulunan kısa bir filmde Ahtamar Surp Haç Kilisesi tanıtıldı.

Daha sonra Patriklik Kaymakamı Episkopos Sahak Maşalyan’a söz verildi. Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nin tarihsel tanıklığına vurgu yaparak halklar arasında bir köprü oluşturduğunu ifade eden Episkopos Sahak Maşalyan, fotograf sanatçısı İzzet Keribar’ı kutlayarak kendisine orada bulunanların Van’daki gözü olduğu için teşekkür etti.

Van Valisi Sayın Mehmet Emin Bilmez de böylesi bir çalışmanın Van’dan başlamasından dolayı duyduğu mutluluğu ve onuru ifade etti. Van’da daha birçok anıtlar bulunduğuna dikkat çekerek ziyaretçilerin bu önemli tarihi yerleri görerek Van şehrinden etkileneceklerini de sözlerine ekledi.

Fotograf sergisinin yanı sıra davetliler salonun girişinde bulunan özel aygıtlar sayesinde Surp Haç Kilisesi’nin içten ve dıştan görüntülerini de görebilmekteydi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi