29 Mart 2024 Cuma

Amazon Yerli Halkları Papa Françesko’yu Bekliyor

Papa Françesko’nun Apostolik ziyaretinin en önemli noktalarından birini Peru’nun Maldonado şehrindeki Amazon yağmur ormanlarının yerli halklarıyla bir görüşme oluşturuyor. Peru’nun şehri olan Puerto Maldonado’ya Papa Françesko’nun ziyaretinin Amazon yerli halkına görünürlük ve ses vermesi bekleniyor.

Pan-Amazon Kilisesi Ağı tarafından yayınlanan bir röportajda Peder Manuel İsa Romero, “Amazon’un yerli halkı, haklarını şu şekilde ilan etmenin acil bir gereksinimine sahiptir giderek atalarının topraklarından itiliyorlar. Bölgeleri giderek istila edilmekte, alanlar gittikçe küçülmektedir; yüzyıllardır hayatta kaldıkları geçim kaynakları yok edilmiştir: balıkçılık, avcılık, ağaçlar ve nehirler giderek daha tehlikelidir. Dolayısıyla hayatları tehlikede “şeklinde açıklamada bulundu.

Amazon yerlileri giderek risk altına giriyorlar

Papa Françesko’in Puerto Maldonado şehrine ziyareti, Peru’nun Amazon yerli topluluklarının sembol günü olan 19 Ocak’ta gerçekleşmesi planlanıyor. Burada Papa farklı Amazon topluluklarının temsilcilerini kabul edecek. Topluluk endişelerini dile getirecek ve Papa’nın umut ve teşvik mesajını dinleyecek.

Puerto Maldonado: Bir dizi sorun için acı simge

Papa’nın Peru ziyaretini 18-21 Ocak tarihleri arasında açıklaması üzerine, Peru Episkopos Konferansı (YSÖP) seçiminin arkasındaki sebepleri açıkladı. Peru’nun Güneydoğusundaki  kent Puerto Maldonado’yu tanımlamak için yasadışı madencilik, çocuk işçiliği ve insan kaçakçılığı kavramlarını kullanmak gerekiyor. Papa’nın bölgeyi ziyaret etme arzusu, kentin çevre koruma ihtiyaçlarının Güney Amazon’daki bu geçit için büyük bir sorundan kaynaklanıyor. Amazon yağmur ormanı, Peru topraklarının yüzde 60’ını oluşturuyor ve  büyük bir tatlı su rezervi sunuyor.

Peru’ya 3. Papalık ziyareti

Papa Françesko’nun ziyareti, onu Şili’ye götüren, Peru’ya üçüncü papalık yolculuğu olacak, 1985 ve 1988 yıllarında iki kez  II. John Paul bölgeye  ziyarette bulundu.(vaticannews.va)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi