19 Mart 2024 Salı

Amerika’da Sıradışı Bir Kahve Dükkanı Açıldı

ABD’nin Kentucky eyaletinin Lexington şehrinde, yakın bir zamanda sıra dışı bir kahve evi açıldı. Kahve dükkanını diğerlerinden ayıran başlıca özellik, çalışan kadrosunun engellilerden oluşması.

Bu işletme sadece kahve satışı yapmakla kalmayıp engelli insanların topluma karışmasını sağlamak gibi çok daha büyük görevler üstlenecek. 

Brewster McLeod, “McLeod’s Coffee House” adlı kahve evinin çalışan kadrosu için 50 engelli kişiyle anlaştı bile. Eski Pastör olan Brewster McLeod, bu kategorideki işçilerin işe alınmasının yalnızca işe alınanlar için değil, aynı zamanda kafenin ziyaretçileri için de çok büyük faydalar sağlayacağına inanıyor.

Amerikalı girişimci, verdiği röportajda: “Down sendromlu veya özel engelli bir kişiyi gördüğünüzde geriliyor veya tedirgin mi oluyorsunuz? Kafemizi ziyaret edin! Burada hem dinlenecek hem de engellilerle, diğer insanlara yaklaştığınız gibi yaklaşmayı öğreneceksiniz” açıklamasında bulundu. 

40 yılı aşkın bir süre Southland Kilisesi’nin Pastörlüğünü yapan McLeod’ın büyük saygı ile yaklaştığı engelli kafe çalışanları, bulaşık yıkamaktan, kasadaki makinaları kullanıp, hesap almaya kadar dükkânın her tür işini tek başlarına yürütebiliyorlar.

Eski pastör, sadece engelli ve toplum tarafından dışlanan kişilere iş imkânı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda her sınıftan ve her yaştan insanın kendilerini rahat hissedebilecekleri bir ortam yaratmaya çalışıyor. 

Megan Gaines, Spina bifida rahatsızlığı ile dünyaya geldi, bu yüzden bedeninin alt kısmı tamamen felçli ve tekerli sandalyeye bağılı yaşamak zorunda. 

Megan Gaines: “Böylesine özel bir çalışan kadrosuna sahip bir kafeteryanın açılması, diğer hizmet sektörlerini de, engellileri işe almaya teşvik edecektir. Ben de diğerleri gibiyim. Diğer insanlarla aynı şeyleri yapıyorum, tek fark bunu onlardan daha farklı bir şekilde yapmam. Bizler, yeni arkadaşlar edinmeye, aktif bir hayat sürdürmeye, eğlenmeye ve arkadaşlarla sohbet etmeye hazırız” açıklamasında bulundu. Yönetici Juanel Spots, Pastör MacLeod’a kafeyi, engelli insanların kendi başarılarını gösterebilecekleri bir işletmeye dönüştürdüğü için teşekkür etti. Juanel Spots: “MacLeod sayesinde oğullarım bir iş buldu. Otistik biriyim, bu iş sayesinde birçok sorunumuzun hallolabileceğini düşünüyorum” dedi.

Bu özel kafeteryayı engellilerin de ziyaret edebilmesi için girişe özel rampalar yerleştirilecek. 

Türkiye’nin birçok ilinde engellilerin çalıştığı işletmeler bulmak mümkün. Kırıkkale Belediyesi tarafından engellilerin sosyal ve ekonomik yaşama tutunmasına yönelik hayata geçirilen proje kapsamında açılan “Engelsiz Kafe”, engelli vatandaşların gelir kapısı oldu. Van’ın İpekyolu Belediyesi tarafından oluşturulan ‘Engelsiz Cafe’ ile engelliler engelleri aştı. İstanbul’da daha kapısından adım atar atmaz enerjileriyle sizi kendilerine hayran bırakan down sendromlu gençlerin işlettiği Down Kafe, güler yüzlü ve kaliteli hizmetiyle diğer pek çok mekâna fark atıyor. İstanbul Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle açılan Tebessüm Kahvesi’de bir down kafe. (cnl.news / O.D)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi