20 Nisan 2024 Cumartesi

Anadolu’nun İlk Müzik Aleti Bulundu

Bilecik’in Bahçelievler Mahallesi’ndeki 9 bin yıllık kalıntıların bulunduğu kazı alanında 8 bin 500 yıl öncesine ait kemik bir müzik aleti gün yüzüne çıkarıldı.

Anadolu’nun 8 bin 500 yıllık ilk müzik aleti Bilecik’te bulundu. Yakın zamanda Bilecik Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlayacak kemik objenin, Anadolu’nun bilenen ilk müzik enstrümanı olabileceği belirtiliyor.

Mahallede yaşayan bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesine bildirmesi sonucu önceki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bilecik Belediyesince imzalanan protokol kapsamında, Valilik ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü’nün desteğiyle bölgede başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Kazılarda, 9 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edilen 11 insan iskeleti, siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ile karaburçak gibi tohum kalıntıları bulundu.

“DELİKLERİNDEN BİR TANESİ KIRIK BİR ÜFLEMELİ ÇALGI”

BŞEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan, Batılı tanımlamayla flüt ya da düdük denebilecek objenin bir tarafında iki, diğer tarafında ise bir tane, çapları 1 santimetreden daha küçük delikler bulunduğunu belirtti.

Doç. Dr. Fidan, “Deliklerin bir tanesi kırıldığı için kullanım dışı kalan üflemeli çalgı günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine tarihlenen bir avlu dolgusu içerisinde bulundu. Söz konusu eserin restorasyon süreci ve iz analizlerinin ardından kullanımına ilişkin çalışmaların da gerçekleştirilmesi planlamaktadır” dedi.

“KAŞGARLI MAHMUT TÜTEK OLARAK TANIMLADI”

Fidan ayrıca, “Türk dünyasında da bilinen bu müzik aleti tipi, Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügati’t Türk adlı eserinde ‘Tütek’ olarak tanımlanmaktadır” diye ekledi. 

Fidan, kazı alanında başka insan iskeletlerine de rastladıklarını ve bu iskeletlerin Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı’nda detaylı olarak inceleneceğini belirtti: ”Çok yakın bir gelecekte, bu insanların yaşları, cinsiyetleri, hastalıkları ve yedikleri yiyecekler hakkında pek çok şey öğrenmeyi hedefliyoruz.”

Kazıda bulunan buluntular, restorasyon ve araştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından Bilecik Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek. (NTV)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi