29 Mart 2024 Cuma

Anketler Balkanlarda Dini İzleri Güçlü Gösteriyor

Bir ankete göre, Balkanlardaki insanlar Orta ve Batı Avrupa’dakilere kıyasla çok daha dindarlar.

Üç WIN / Gallup Uluslararası anketi Balkanlardaki insanlarının Batı Avrupa’daki ülkelerden çok daha dindar olduğunu gösteriyor. Birkaç yıl içinde alınan üç anketi konu alan seçim, bunları bir dünya haritası haline getiriyor ve dinin insanların zihinlerinde ve toplumda Balkan bölgesinin tüm eski komünist devletlerinde kısmen istisnaları olan Bulgaristan ve Arnavutluk’un dışında daha güçlü bir faktör olarak kaldığını öne sürüyor.

Kosova, Makedonya ve Romanya bölgedeki en bilinçli dini toplumlar olarak ortaya çıkmakta ve Avrupa’da; Makedonya’daki insanların yüzde 88 ‘i, Kosova’da 83’ü ve Romanya’da yüzde 77’si kendilerini dindar görüyor. Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve Yunanistan, nüfuslarının yüzde 70 ila 72’si kendilerini dindar gören bir şekilde diğerlerine göre geride kalıyorlar.  Bosna şu an yüzde 65 oranında görünüyor.

Bulgaristan’ın yaşayan nüfusun sadece yüzde 52’si kendilerini dindar görüyor. Arnavutluk, Balkanlar’da “Batı tarzı” olarak dine karşı tutumu bulunan tek ülke – Nüfusun sadece yüzde 39 ‘u kendilerini dindar görüyor.  Avusturya ve Macaristan’la aynı yüzdede ve İspanya’dan biraz daha fazla (yüzde 37) olarak değerlendiriyor.

Batı Avrupa’da Katolik Kilisesi’nin koltuğu İtalya,- nüfusun ezici çoğunluğunun yüzde 74’nün kendilerini dindar gördüğü tek ülke. Diğer yerlerde rakamlar çok daha düşük olma eğilimindedir – İngiltere’de yüzde 30, Hollanda’da yüzde 26 ve Almanya’da yüzde 34’tür.

Avrupa’nın kuzeyi özellikle dindar değildir. Estonya’nın sadece yüzde 16’sında herhangi bir dini his var, bunlar İsveç’te yüzde 19’a ve Norveç’te yüzde 21’e yükseliyor. Orta Avrupa’da resim çok karışıyor ve Polonya’da yüzde 86’dan Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 23’e kadar iniyor.

Dünyanın başka yerlerinde, Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri çok dindar olma eğilimindedir; oradaki rakamlar yarıdan doksanlara kadar çıkıyor. Asya, aynı zamanda dünyanın en az iki dini cemaati olan bölgesidir. – Çin ve Japonya’da, yüzde 7 ve yüzde 13 oranında dinsel hisleri olduğu açıklandı.

Anket,14 Ocak’ta Dünya Din Günü’ne dikkat çekmek için yapıldı.(balkaninsight)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi