29 Mart 2024 Cuma

Antakya Saint Pierre Kilisesinde ‘Barış ve Kardeşlik’ Mesajları

Dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilen “St. Pierre Kilisesi”nde Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı kutlamaları kapsamında görkemli bir ayin düzenlendi.

Hatay’da bulunan St. Pierre Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayine Anadolu Havarisel Episkoposu Monsenyör Paolo Bizzeti, Vatikan Büyükelçisi Paolo Russel, Lübnan Aziz İlyas Manastırı Başrahibi ve Patrik Vekili Episkopos Kostantin Kayyal ile çevre il ve ilçe kiliselerinin ruhani liderleri katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ayinde dünya barışı için dua eden Monsenyör Paolo Bizzeti, barış, kardeşlik ve birliktelik mesajları verdi. İsmi ‘Petrus’ olanların isim bayramını kutlayan Bizzeti, tüm devlet yöneticilerine kutlamaya izin verdikleri için teşekkür etti.

Vatikan Büyükelçisi Paolo Russel da verdiği vaazda; “Bu bayram, Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı bizi yeni bir cesaretle Mesih İsa’yı ilan etmeye davet ediyor. Bugün burada, Aziz Petrus ve Pavlus’un yaşadığı yerde beraberiz. Bu bizi, birbirimizi sevmemiz için teşvik ediyor. Aynı yolda aynı duygularla yürüyelim diye. Her ailede kardeşler bazen tartışabilir, kavga edebilir ama sonucunda barışırlar. Bizde kardeşler gibiyiz. Aramızda bazen anlaşmazlık ve tartışmalar olabilir. Birbirimize bakınca biz kardeşiz. Hristiyan olarak, Müslüman olarak biz kardeşiz. Bizim düşmanımız, ortak düşmanımız adaletsizliktir, istismardır, her çeşit köleliktir. Ve bütün bunlara karşı beraber çaba sarf etmeliyiz” dedi.

İlk Öğrencilere ‘Hristiyan’ Adı Burada Verildi

Lübnan Aziz İlyas Manastırı Başrahibi ve Patrik Vekili Episkopos Kostantin Kayyal da yaptığı kısa konuşmasında; “Antakya kürsüsünün kurucuları olan Azizler Petrus ve Pavlus Bayramında sizlerle birlikte olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bu bayram bizlere büyük anlam katmaktadır. Müjde buradan tüm dünyaya ve insanlığa yayılmıştır. Ve burada Mesih’in ardından giden ilk öğrencilere ‘Mesihçiler-Hristiyan’ adı verilmiştir” diye konuştu. Episkopos Kostantin Kayyal ayin sırasında tüm katılımcılara kutsanmış ekmek de dağıttı.

Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ise bayramın dünyaya huzur getirmesini dileyerek; “Bilindiği gibi her sene 28-29 Haziran tarihlerinde Antakya Kilisesi’nin kurucuları olan Aziz Petrus ve Pavlus bayramını idrak etmekteyiz. Bu bayramın başta ülkemize ve bütün dünyaya sağlık, mutluluk, huzur getirmesini diliyorum” dedi.

İlahilerin okunduğu, duaların edildiği ayin görkemli bir şekilde geçti. Ayine Hatay’ın ilçelerinin yanı sıra farklı illerden ve yurt dışından da çok sayıda katılımcı oldu. genellikle gençlerin bulunduğu koronun söylediği ilahiler katılımcılar tarafından oldukça beğenildi. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi